Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25362)

Панорама / САД не избираат балкански лидери

Загреб - Во Хрватска, според информациите на медиумите, вчера се регистрирани повеќе од 4.400 нови случаи со коронавирус. Завчера во оваа земја имаше 3.360...

Долги пипалата на балканските криминални мрежи

Европа е најчестото одредиште за балканските криминални организации, а тоа го покажуваат и бројот на уапсените лица и количеството запленети наркотици. Специјалност за балканските...

Повик за будење за водечките сили во светот

Лидерите на Г20 мора да препознаат дека пандемиите се национална и глобална безбедносна закана и дека треба да вложат одреден политички капитал за да...

Коегзистирањето во светот е поважно од ривалството на суперсилите

Токму кога светот треба да се обедини за да се справи со пандемијата и да го мобилизира одговорот на климатските промени, геополитичките тензии растат...

Во ДИК трипати да се мери, за да не испаднат аматери

Непосредно пред вториот круг на локалните избори, ДИК „се сети“ да носи упатство за важечки и за неважечки ливчиња, кое набрзо потоа беше повлечено. Оваа...

И Македонија во спиралата на бугарската конфузија

Интелектуалците од повисок ранг веќе забележуваат за неморалноста, безидејноста и немањето визија кај да се движи не само Бугарија туку и регионот, а со...

Светот бележи историска година на екстремни временски непогоди

Од топлотни бранови и големи студови во САД до поплави во Европа и песочни бури во Кина, низа меѓусебно поврзани природни катастрофи ги зафатија...

Хакерите – војници на иднината?

Темите поврзани со безбедноста на интернетот особено станаа популарни во време кога светот живее виртуелно поради пандемијата. Во овој период, светските медиуми информираат дека...

Порака од Софија до Брисел: Послушајте што зборувам, не гледајте што...

Убаво би било ЕУ да ја потсети Бугарија дека е недолично таа да ѝ дели совети за почитување малцински прашања, говор на омраза и...

Нелегалните Ф-гасови повеќе ќе ве „изгорат“, отколку што ќе ве „оладат“

На крајот на минатиот месец, Европол поддржа акција на еднонеделна инспекција насочена кон трговијата со флуорирани стакленички гасови, во светот познати како Ф-гасови. Станува...