Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25354)

Може ли со ќесе од петнаесет денари да се однесе повеќе...

Сите пијалаци, продукти, храна и многу други производи наменети за секојдневна употреба и натаму доаѓаат спакувани во пластична амбалажа, така што ако сето тоа...

Корона-кризата ја уназади борбата против сиромаштијата

Македонија е на линијата на држави што ќе имаат голем удар од сиромаштија, а тоа е болно прашање со кое ќе се занимава државата...

Сто милиони луѓе во Европа во беда

Изминатиот викенд светот го одбележи Меѓународниот ден на искоренување на сиромаштијата. Она што е специфично за годинешното одбележување се фактите дека Европа се соочува...

Партнерско „плеткање“ на САД во изборите

Амбасадата на САД за време на изборите реагираше до Обвинителството, посочувајќи индиции за 83 лица, повеќекратно осудени сторители на кривични дела, кои со огнено...

Отпечатокот на Т-вага

Првото искуство со примената на новата технологија на изборите не беше најдобро, со оглед на многубројните проблеми што се појавија во текот на гласањето. Кои...

Литературно катче

И оваа година во Радовиш, по четврти пат, се одржа литературната манифестација „Пролет на сребрените соништа 2021“. Завршниот настан се случи на 9 октомври...

Науката треба да го одреди концептот на современите општества

Деновите на руската наука во МАНУ, од 18 до 21 октомври, претставуваат своевиден континуитет на Деновите на рускиот јазик и култура, кои се одржаа...

Спортски вести

ШАХОВСКА ОЛИМПИЈАДА ЗА СЛЕПИ И СЛАБОВИДНИ Македонија загуби од првиот фаворит Русија Македонската шаховска репрезентација (1.871 рејтинг-поени, рангирана на 12-то место пред турнирот) загуби од Русија...

Книгите се најсилното средство за споделување на добрината

Етика за млади Има еден другар што никогаш не го изневерува оној што се потпира врз него. Си стои тивко настрана, молчи додека не го...

Рускиот „На работ“ и канадскиот „Врева“ најдобри според средношколците

ДОДЕЛЕНИ НАГРАДИТЕ НА „ЏИФОНИ МАКЕДОНИЈА“ Рускиот филм „На работ“ (On the edge), во режија на Едуард Бордуков, е најдобар филм според жирито на сениорите на...