Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25352)

Еротиката и женското тело – табу

Исто како во описите на Виена, и во Скопје постоеле квартови на проституцијата, за која иронично се користеле воени термини: „тешката артилерија“ се наоѓала во...

Креативни активности и предавања за шаховската разновидност

На фестивалот, на кој присуствуваа многу признаени предавачи од целиот свет, беше истражувана моќта на шахот во училиштата, што претставува пример како образовниот шах...

По 33 години, повторно Тур де Франс за жени

Трката треба да почне во Париз, на 24 јули, на последниот ден од машката трка, а ќе трае до 31 јули, со вкупно осум...

Откупната клаузула за Педри e една милијарда евра

Покрај Педри, кого го сметаат за симбол на иднината на Барселона, откупна клаузула од една милијарда евра има одредено и Реал Мадрид за Карим...

Јада на подготовки во Бугарија, потоа во Австрија

Јада, кој веќе обезбеди олимписка А-норма за ЗОИ во Пекинг 2022, по тренинзите во Бугарија и во Австрија, го очекуваат трки во ИБУ-купот и...

Кина ги зачести воените прелети во тајванскиот воздушен простор

На 4 октомври, 56 кинески воени авиони влетаа во Тајванската зона за идентификација на воздушната одбрана (АДИЗ), што е најголемиот упад откако островот првпат...

Пандемијата ги приземји авиокомпаниите

Иако најголемиот пад на приходите за авиокомпаниите предизвикан од пандемијата на ковид-19 веројатно заврши, сепак на индустријата ќе ѝ треба уште време да ги...

Ќе се произведува храна отпорна на климатските промени

По објавувањето на глобалниот индекс за безбедност на храната за 2021 година, потребно е да се формира регулаторна средина во која иновациите ќе имаат...

Сферите на влијание ја креираат глобалната стабилност

Исто како договорот постигнат на конференцијата во Јалта, во 1945 година, повторната поделба на глобалните сфери на влијание меѓу САД, Русија и Кина може да...

Изборите како тест за сите

Иако изборите се локални, атмосферата и регуларноста на секој изборен процес се дел од тестот за нашиот демократски капацитет да бидеме дел од ЕУ....