Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25352)

САД ја засилуваат булдожер-дипломатијата

Нов член на американска екипа што ќе дејствува на регионот на Балканот е Кристофер Хил, кој е именуван за нов амбасадор на САД во...

За еконационализмот во нашето општество

Зелената политика е во противречност со етнонационалистичката идеологија, бидејќи најголемиот дел зелени партии „туркаат“ универзални и општочовечки вредности. Приврзаниците на зелената политика никогаш не...

На гравче во Штип, на сутлијаш во Струмица

Од анализата на податоците на Државниот завод за статистика за август 2021 година, забележани се драстични ценовни разлики кај продуктите во малопродажба. Тие упатуваат...

Билка од фамилијата на тутунот – фабрика за производство на вакцини

Нова вакцина против ковид-19 произведена по најнова технологија Канадската биотехнолошка компанија „Медикаго“ само што не почнала да произведува нова вакцина против ковид-19, користејќи притоа нова...

Есенска стереовакцинација

Во моментов сѐ уште не се знае кога ќе почне имунизацијата против сезонски грип, зашто во тек е набавката на планираните дози. Сепак, според...

Кампањата заврши, на ред се гласачите

За првпат на овие избори ќе се користат читачи на отпечатоци од прст за време на изборите. ДИК ги задолжува сите градоначалници да организираат...

Брановите на насилство на Балканот се познати како брзорастечки

За топло-студените бранови на насилство и затишја што наизменично се шират од северот на Косово, по најновиот инцидент во кој се повредени неколку косовски...

Ќумбиња против инвертери

Предизборната кампања покажува дека фокусот на идните градоначалници е загревање на домовите со уреди што работат исклучиво на струја, што на краток рок е...

Бегалците од законот ја користат Македонија како засолниште

Голем е бројот на оние што го прекршиле законот и бегаат од раката на правдата, како во земјава така и во странство. Поради последново,...

Јазикот нема коски, но може да го скрши ‘рбетот на Унијата

Појавата на нови јазични спорови во ЕУ ја поставува дилемата дали со активирањето повеќе такви „јазични случаи“, Унијата ќе ја согледа апсурдноста на нивното...