Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25349)

Со помош на лук до повито и поздраво тело

Здрава храна Лукот е еден од најсилните природни антибиотици што се користат во народната медицина уште од памтивек. Го зајакнува имунитетот, го намалува крвниот притисок...

Исчезнува атмосферата на Плутон

Според најновите истражувања, со оддалечувањето на Плутон од Сонцето, полека исчезнуваат гасовите што ја опкружуваат планетата. Ретката атмосфера на Плутон главно се состои од азот...

Најперспективните професии во иднина

Појавата на пандемијата на коронавирусот донесе промени во сите сфери на општествениот живот, вклучувајќи го и светскиот пазар на трудот. Некои сектори во општествените...

Навики што треба да ги промените

Ако им се верува на експертите, постојат пет навики што треба веднаш да ги прекинете за да го намалите ризикот од развој на хронични...

Белото знаме и неговата симболика

Денес белото знаме е меѓународно признаено како симбол на примирје или прекин на воените дејства, но и како подготвеност за почнување преговори. Белото знаме...

Ерозија на слободата на медиумите на Балканот

Европската Унија станува пасивен набљудувач кога станува збор за следење на слободата на медиумите. Се чини дека на ЕУ ѝ недостигаат волја и алатки...

Ако Унијата нема план Б, нови кандидати сакаат да ги пополнат...

Европската Унија нема стратегија за односите со Западен Балкан, освен проширувањето. Кога проширувањето ќе заглави, влијанието на ЕУ се намалува, што отвора шанса за...

Ќе се гради нова ветерна електроцентрала во Македонија

Изградба на 415 мегаватна ветерна електроцентрала на потегот Куманово - Старо Нагоричане - Крива Паланка, инвестиција од околу 500 милиони евра, најавија премиерот Зоран...

Како до закрепнување и амортизација на инфлацијата

Економското закрепнување во светот, но и во Македонија сѐ уште е попречено од пандемијата и нејзините последици, а клучни фактори на ризик се инфлаторните...

Вакцинираните, сепак, да носат маски

Американска студија дава интересни резултати што решаваат некои дилеми во научната јавност   Вакцините против ковид-19 ги намалуваат изгледите за инфекција и ја омекнуваат сериозноста на...