Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25347)

Трофејните Шпанија и Франција ќе играат за нов вреден пехар

Двете селекции досега освоија по четири големи титули, Шпанија во својата колекција има една светска титула и три од европските првенства, а Франција досега...

Швајцарија со најскапа живејачка во светот

Иако живеењето во Швајцарија е околу 12 отсто поевтино од Њујорк, според индексот за живејачка и кирија на „Намбео“ (КОЛПРИ), алпската држава сè уште...

Паразитизмот во уметноста и културата во Македонија, генезис

Сосема е јасно дека никогаш, ама никогаш комуњарите не престанале да владеат со Македонија. И сѐ што се случи до овој момент е последица...

Бајден ја „торпедира“ безбедносната политика на Стариот Континент

Тоа што американскиот претседател ја избра Австралија пред Франција за продажба на нуклеарни подморници е резултат на напорите за „стратегиска автономија“ на САД, пишува...

IT’S COMPLICATED

Ве молам немојте веднаш со критики за англискиот наслов. Едноставно, немам подобар начин да ја отсликам на модерен начин врската меѓу ЕУ и т.н....

Бугарски ретуш на сопственото минато и ревизија на нашето

Еден мој пријател вели дека Бугарите во минатото сакаа „општа“ иднина со Македонците, а во сегашноста го сакаат „општото“ минато со Македонците. Затоа прават...

Европа се подготвува за централна енергетска банка

За справување со тековната нестабилност во енергетските цени и за да се забрза зелената транзиција, се јавува потреба за формирање централен енергетски орган, слично...

Нема да помине

Постоењето на македонската држава е многудецениски историски факт и постојна реалност. А, пак, посебноста и автентичноста на македонскиот народ и јазик е столетен историски...

Како понатаму?

Денешниов текст е дел од моето обраќање по повод одбележувањето на Денот на МАНУ, што се одржа на 8 октомври 2021 година. Колумнава ќе...

Америка на симултан „мегдан“ со Кина и со Русија

Американската загриженост за ризиците од можна војна со Русија и со Кина е сосема основана, со оглед на тоа што САД не се неподготвени...