Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25347)

Првиот востанички истрел е автентично сведоштво за определбата на Македонците

„..Нашата Македонија е окупирана од германските, италијанските и бугарските војски. Се што е наше ни се претставува како бугарско. Македонците се борат за својата...

Секој комесар со свои соло-партитури

Со години Европската Унија демонстрира какофонија за прашањето за проширување, со сѐ понагласен непринципиелен и нееднаков третман кон земјите-кандидатки, при што некои ги фаворизира...

Автоцензура за земјите-кандидатки кога зборуваат за ЕУ

Точката три во Декларацијата е контрадикторна со основните постулати на Унијата. Имено, токму Унијата во своите темелни документи ги вградила слободата на говорот, слободните...

Правдољубивоста, вистинољубивоста и патриотизмот на европратеничката Ирена Јовева

Македонското потекло на словенечка парламентарка на удар од квазиевропската јавност Димензијата на македонско-бугарскиот спор поврзан со негирање на историските факти и сведоштва од страна на...

Инвазија на „црви“ во Скопје

Ако претстојната временска прогноза што покажува дека допрва ни следуваат врнежливи денови се оствари, тогаш следствено на тоа ќе се остварат и предвидувањата на...

Триумф на македонскиот стремеж за сопствена држава

Впрочем, 11 Oктомври како Ден на востанието на Македонија има колосално значење во вековниот мозаик на исконскиот стремеж на нашиот народ за зачувувањето на...

Спортски вести

ФОРМУЛА 1 Хамилтон ќе стартува 10 места зад оствареното во квалификациите Британецот Луис Хамилтон ќе стартува 10 места подолу од остварениот резултат во квалификациите за трката...

Црногорките славеа во Скопје, следува реванш в недела

Македонија загуби од фаворизираната репрезентација на Црна Гора со 21-29. На овој меч за Македонија дебитира Ива Младеновска (14) од Металург, МВП на шампионатот...

Шах, образование, креативност, иновативност…

На Глобалниот шаховски фестивал главни теми ќе бидат креативноста и иновативноста, на посетителите ќе им бидат претставени револуционерни идеи и иницијативи инспирирани од шахот,...

Европските држави најмногу вложуваат во иновациите

Светската организација за интелектуална сопственост (ВИПО) го објави својот индекс за глобални иновации за 2021 година. Во него беше оценето нивото на иновации во...