Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25331)

Карлсен уште еден во низата светски прваци што играле во Македонија

Во Македонија, од светските прваци порано играле Фишер, Спаски, Ботвиник, Карпов, Таљ, Еве, Аљехин, Смислов, Петросјан, Крамник, Пономарјов, Топалов, Карлсен, а од шахистките Гаприндашвили,...

И годинава Скопскиот маратон со безбедносни протоколи

Како и лани, и годинашниот маратон ќе се одржи во услови на пандемија, што значи дека ќе биде организиран според сите безбедносни протоколи и...

Манифестацијата „Детски гласови 2021“ по вторпат во Ресен

Вие ни јавувате Втората поетска манифестација „Детски гласови 2021“ се одржа во саботата, во Ресен. Настанот посветен на младите таленти изобилуваше со низа активности, а...

Веселата глина на „Џампинг клеј“ за учење низ игра

КРЕАТИВНО КАТЧЕ Учењето на децата низ игра е најкорисно и најзабавно со креативен процес. Многубројни светски истражувања покажуваат дека токму работата со глина или со...

Бабо, нели сум умен!

Бисерчиња од детските главчиња (5) Баба Елка го советува тригодишниот внук Дамјан: - Знаеш, мило, баба работи во училиште. Таму има многу ученици и многу учителки....

Одиме на прошетка

Драги деца, во „Колибри“ објавуваме делови од книгата „Бонтон за деца“ на познатиот македонски писател Наум Попески, кој исто така неколку години бил и...

Поттикни мир!

По повод Светскиот ден на мирот, и оваа година мировните активисти на СУГС „Никола Карев“ од Скопје, под менторство на професорката Елвира З. Мустафа,...

„Оро без граници“ е симбол на пријателството меѓу децата

Фолклорната манифестација на ДКЦ „Карпош“ одбележува 30 години постоење „Меѓународниот фолклорен фестивал „Оро без граници“ - симбол на пријателството меѓу децата, три децении успева на...

Како да ги заштитиме заштитените подрачја!

Во земјава има осумдесетина заштитени подрачја. Така е на хартија. Во реалноста состојбите се сосема поинакви. Се палат шуми, се остава ѓубре, се сечат...

Боро и Рамиз – македонско-албанска ударна бригада

На теренот, во нашето живеење, има илјади братства и пријателства меѓу Македонци и Албанци. Едно такво беше и нашата соработка со скоро починатиот колега,...