-2.2 C
Skopje
21.1.2022 - 9:27

Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25317)

Филмови на автори што творат надвор од конвенциите

Никола Гоциќ и Марко Миличевиќ, организатори на „Киноскоп“ Никола Гоциќ и Марко Миличевиќ се организатори на „Киноскоп“, фестивал на аналогни и експериментални филмови од Белград,...

Гигантска нафтена дамка се шири во Медитеранот

Сириските власти минатата недела соопштија дека резервоар исполнет со 15.000 тони гориво истекува од термоцентралата во внатрешноста на нафтената рафинерија во Банијас. Тие рекоа...

Пари, подароци, па дури и станови како награда за вакцина

Бран стимулациски политики за имунизација на населението низ светот Во трката за сѐ помасовна имунизација на населението, со цел да се намалат штетните последици на...

Бриселска „дефанзива“ во процесот на проширување

Форумот на Блед се одвиваше во поинакво „сценарио“, во кое можеше да се забележи покритички настап на лидерите на земјите од Западен Балкан во...

Индустријата во расчекор помеѓу побарувачката и понудата на работна сила

Дали и колку намалувањето на бројот на работниците во индустријата е сигнал за намалено индустриско производство, а со тоа и на извозот, кои би...

Иран збогатува ураниум, но за мирољубиви и цивилни цели

Амбасадорот на Иран, Сејјид Мохаммад Јавад Расули, ексклузивно за „Нова Македонија“ Сѐ додека не се обнови целосното и безусловно спроведување на Нуклеарниот договор од страна...

Иран започнува да збогатува ураниум повеќе од дозволеното во меѓународните договори?

Според извештајот на Обединетите нации и информациите објавени во светските медиуми Меѓународната агенција за атомска енергија (МААЕ) во својот документ ги информирала земјите-членки на процесот...

Следува решавањето на македонското црковно прашање

Патријархот Вартоломеј демонстрира нова потврда за опстојување на својата визија за православието Верските аналитичари, иако не очекуваат брз развој на настаните, сепак во оваа посета...

Вкупно 236 првачиња се запишаа во гевгелиските училишта

ГЕВГЕЛИЈА По повод почетокот на новата учебна година и првиот училиштен ден, градоначалникот на Општина Гевгелија, Сашо Поцков, заедно со претставник од општинската администрација при...

Разнобојна палета на шверцувана стока од Албанија

ЕВРОПОЛ РАЗБИ АЛБАНСКА КРИМИНАЛНА МРЕЖА ШТО РАБОТЕЛА СО ШВЕРЦ НА МАРИХУАНА Европол успешно помогна во акцијата на шпанските, германските и албанските власти за разбивање организирана...