Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25312)

Од светското кино

Бабак, ирански студент во Грција, не се појавува на атинскиот аеродром да ги пречека родителите што му доаѓаат во посета. Пари (Мелика Фороутан) и...

Писател без минато е како аскет во пустина

Лидија Димковска, писателка Авторка што речиси две децении живее во Словенија, меѓутоа твори на македонски јазик, со препознатлив стилски белег и во прозата и во...

Извозот на ИТ-услуги нова надеж за побрз развој на регионот!

Со почетокот на глобалната интернет-револуција, во регионот се случува „технолошки бум“, а се појавуваат сѐ повеќе технолошки компании, софтверски тимови и докажани програмери и...

Балканот повеќе не верува во ЕУ

Вашингтон и Берлин го одобрија овој процес, но во неофицијалните контакти се чувствува извесно двоумење за економското поврзување на земјите од Западен Балкан. Европските...

Винарниците ќе откупат 90 милиони килограми грозје

Винарниците ќе откупат околу 90 милиони килограми грозје, соопшти вчера претседателот на регионалното здружение „Лозароовоштари“, Дане Јошев, пренесувајќи ги информациите од средбата со министерот...

Економијата сѐ уште не развила отпорност на коронавирусот

Неизвесноста и ризиците околу изгледите за растот и натаму постојат и во глобални рамки тие се оценуваат како избалансирани. Сепак, за земјите во развој,...

Голема Богородица ги најавува славите

Со Голема Богородица практично почнуваат есенско-зимските слави, кои траат до почетокот на февруари, а месечно има и по неколку такви денови, во кои традиционално...

Камбаната на црквата „Св. Никола“ повторно ќе бие

Верското и културно светилиште, некогаш потопено во Мавровско Езеро, наскоро подготвено за литургии, венчавки, крштевки... Црквата „Св. Никола“ и руинираната камбанарија, околу шеесет години потопени...

Најмногу починати од ковид-19 во болнички услови

Статистика на Институтот за јавно здравје Во последните недели, откако делта-сојот станува доминантен во земјава, регистрирани се и смртни случаи кај млади лица, кај кои...

Ние направивме дури и застој со личните карти, а Грција сѐ...

Која страна колку го почитува и спроведува Преспанскиот договор Илјадници македонски граѓани не можеа да си ја подигнат пензијата, до примат социјална помош, да регистрираат...