11.8 C
Skopje
19.10.2021 - 1:36

Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25295)

Дали сте сигурни дека правилно го чистите лицето

Нега и убавина Отстранувањето на шминката е посебен ритуал, кој треба да се сфати сериозно. Миење на лицето со вода, верувајте ни, не е доволно....

Креирана барбика по изгледот на научничката што ја измисли ...

Компанијата за играчки „Мател“, која ги произведува куклите Барби, создаде нова верзија на популарната кукла, базирана на научничката што ја измисли вакцината против коронавирусот,...

Токио ги претвори јавните тоалети во уметнички дела

По повод Олимписките игри, 16 уметници, дизајнери и архитекти добија задача да редизајнираат 17 јавни тоалети во елегантниот кварт Шибуја во Токио, што резултира...

Забавна и носталгична филмска сторија за Скопје

Втор краток филм за градот Вториот краток филм за старо Скопје, „Раѓањето на градот“, чиј носител на проектот е НУФЦ „Вардар филм“, премиерно ќе биде...

„Актерот на Европа“ повторно ја докажа својата врвна уметничка вредност

Пост фестум Во духот на познатата мисла на Жан Моне, „да се гради Европа значи да се гради мирот“, а недвосмислено таа мисла се однесува...

Расказот „Пура во Осака“ добитник на наградата Живко Чинго

Расказот „Пура во Осака“, под шифрата „Архина“, е добитник на наградата „Живко Чинго“ за 2021 година, која Општина Охрид ја доделува по повод традиционалната...

Панорама / Поглед на Страдун за 300 куни

Софија - Партијата Има таков народ, на шоуменот Слави Трифонов, и официјално потврди дека ќе предложи состав за нова влада на Бугарија. Мандатарот Пламен...

Со факултетска диплома, но без практични знаења

Според истра­жу­ва­ње­то и ана­ли­за на ра­бот­ни­те ве­шти­ни на мла­ди­те во Ма­ке­до­ни­ја Нашата држава има недостиг од соодветни кадри со практични вештини и способности. Голем дел...

Балканот заглавен меѓу „темното минато“ и „светлата иднина“

Неподготвеноста на националните политички елити да ги прифатат историските факти за настаните од овој дел од Балканот го држи регионот во повеќедецениска изолација од...

Недостигот од визија на ЕУ за регионот го остава Балканот...

Според аналитичарите, најголем виновник за ваквите предлози за менување на границите на Балканот е вакуумот што го остави ЕУ за проширувањето на регионот во...