Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25291)

Детали во домот што треба да се исфрлат

Домување Додека се обидуваме да го украсиме нашиот дом, со цел да изгледа удобно, елегантно и модерно, честопати правиме големи грешки. Понекогаш причината е приврзаноста...

Парна локомотива од 1944 година спасена од забот на времето

По долготрајниот процес на реставрација, парната локомотива од 1944 година повторно е пуштена на железничката пруга. Проектот за реставрација на парната локомотива започна во 1999...

Заби на ајкули укажуваат на климатска криза пред 325 милиони години

Научните истражувања на Природонаучниот музеј во Виена покажаа дека праисториските ајкули биле погодени од климатските промени. Пред 325 милиони години, праисториските ајкули пливале во областа...

И оваа есен европратениците ќе гласаат онлајн?

Европската комисија и Европскиот парламент ги финализираат политиките за работење од далечина за претстојниот период, иако Комисијата сака да врати половина од вработените назад...

Јапонски уметник создава минијатурни модели секој ден веќе седум години

Јапонскиот уметник Татсуја Танака веќе седум години креира минијатурни модели што прикажуваат настани од секојдневниот живот, со помош на вообичаени предмети за домаќинството, од...

Исхрана за спасување на животот, планетата и на сите луѓе во...

Овој план бара промени во исхраната речиси во секој агол на планетата. Кога станува збор за Европа и за Северна Америка, потребно е значително...

Шверцот со мигранти сѐ уште не ја достигнал кулминирачката точка

Криминалната мрежа, составена од организирана група лица државјани и жители на Египет, Ирак, Сирија и на Романија, работела од октомври 2020 година. Групата имала...

Панорама

Софија - Бугарија веќе е на почеток од четвртиот бран на ковид-19, а во текот на неделата бројот на новозаразени луѓе може да се...

Странците ги селат фабриките за да заштедат на плати!

Во минатите години земјите од регионот беа атрактивни за странските инвеститори поради ниските трошоци за работна сила, но со порастот на просечните плати во...

Бизнисот се соочува со недоволна побарувачка

Најголемо влијание врз ограничувањето на обемот на производството кај домашните компании, според анализите на Државниот завод за статистика, имаат недоволната странска побарувачка со 20,7...