0.8 C
Skopje
17.1.2022 - 16:42

Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25286)

Колкав е ризикот од зараза меѓу вакцинираните и прележаните?

Експертите велат дека важно во одредувањето на оваа бројка е да се зема процентот на лица што се заразиле од бројката на вакцинирани лица,...

Каков е ризикот невакцинираните да го загубат работното место

Во насока на поефикасно справување со пандемијата на ковид-19, некои држави во светот, меѓу кои Грција и Израел, најавуваат можност за отпуштање од работа...

Историска посета на кинескиот претседател Си Џинпинг на Тибет

Кинескиот претседател Си Џинпинг неодамна ја заврши својата неколкудневна историска посета на Тибет, прва на автономниот регион откако тој стапи на функцијата шеф на...

Куба како од времето на Студената војна

Спротивно од светската практика видлива во повеќе локации во Јужна Америка каде што со поддршка на Вашингтон опозиционерите главно успеваа да ги соборат властите...

Ќе се средува речното корито на Брегалница

ДЕЛЧЕВО Тетовската фирма „Панел-М Мехаз“, како најповолен понудувач, ќе го реализира проектот за изградба на попречни прагови од габиони во коритото на реката Брегалница, со...

Учениците добија современо училиште за средно стручно образование

ОХРИД Општинскиот електромашински училиштен центар „Св. Наум Охридски“ доживеа речиси целосна реконструкција и обнова. Во 2019 година со поддршка на Министерството за образование беа обновени...

Седењето дома ги демотивира студентите

И студентите и професорите сакаат да одат на предавања на факултет, бидејќи онлајн наставата не може да ја замени традиционалната, велат нашите соговорници ЕПИДЕМИОЛОШКАТА СЛИКА...

Нема висока плата без здрава работа

Ветувањата за повисоки плати што ги даваат политичките претставници и од власта и од опозицијата можеби се убави за слушање, но тие најчесто се...

Зборувањето на мобилен при возење носи многу опасности

Според истражувањата за управување со моторно возило и зборување на мобилен телефон, психолозите тврдат состојбата е еднаква како кога возачот пиел алкохол. Загрижуваат резултатите...

Се обновува патот Ресен – Охрид

РЕСЕН Неодамна започна обновата на патниот правец Ресен - Охрид, од делницата од Отешево до приклучувањето на патот Охрид - Св. Наум, преку националниот парк...