Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25271)

Како да го намалите чешањето по убод од комарец

На почетокот нема ни да го забележите убодот, бидејќи комарецот ја парализира кожата пред да ја боцне. Меѓутоа, неколку минути подоцна се прави џумка,...

Стотици илјади подводни врвови чекаат да бидат истражени

Подводната планина Лас Хемелас (Близнаци) и нејзините врвови, досега ретко забележани одблизу, се издигнуваат од дното на Тихи Океан, во близината на островот Кокос,...

„Охрид колинг“, по едногодишна пауза, назад во Охрид

По едногодишна пауза, најголемиот електронски фестивалски бренд на Македонија, „Охрид колинг“ се враќа назад на вашето омилено место, Касарна – Охрид. На 31 јули,...

Објавени процедурите за влез на „Егзит“ за македонската публика

Фестивалот „Егзит“ на своите веб-страници ги објави официјалните процедури за влез на посетителите на годинешното издание на фестивалот. Според предвидените протоколи, влезот на тврдината...

Откриени 11 нови ридови во античкиот турски локалитет Гобекли...

Турските истражувачи откриле единаесет нови ридови во близината на праисторискиот локалитет Гобекли Тепе, кој ја носи титулата прв храм во светот, во југоисточната провинција...

Министерка ангажирала пиар-агенција за промоција на план за размена на територии

Косово Поранешната министерка за европска интеграција Дурата Хоџа се соочува со обвинениe за злоупотреба на службената положба во врска со договорот потпишан со француска компанија...

„Генетиката на Глембаеви“ – мудро напишан текст и актерско мајсторство

По претставата на Пројковски и Андоновски во Бања Лука Десетминутни овации по премиерата на текстот „Генетиката на Глембаеви“ од Венко Андоновски, а во режија на...

Климата и ковид-19 ја поскапуваат храната

Натамошните прогнози за движење на цените на храната на глобалниот пазар зависат од нивото на резервите на пченица, пченка и соја во САД, но...

Бизнис-секторот бара усогласување на царинските стапки со ЕУ

Усогласувањето на царинските стапки со стапките на ЕУ ќе доведе до јакнење на конкурентноста на домашната индустрија, зголемени инвестиции од страна на компаниите, а...

Првите повеќепартиски избори во Македонија

Кој најмногу се спротивставувал на обидите за зачленување на СФРЈ во тогашната Европска економска заедница? Како политичкиот и партиски врв на тогашната држава ја...