Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25248)

Регионалното интегрирање во фокусот на Западен Балкан

Не е ново тоа на завршните декларации од балканските самити да се зборува за „европската перспектива“ на земјите од регионот. Истата формулација се пренесува...

„Зелените финансии“ станаа дел од стратегијата на Народната банка

Народната банка, поради динамичните глобални движења, годинава направи промени во стратегиските цели, така што главните процеси што ја дефинираат новата стратегија се таканаречените зелени...

И златарите се жалат дека пандемијата им го топи бизнисот

Златарскиот занает почувствувал голем пад на приходите во изминатиов период за времетраење на ковид-кризата, а во Занаетчиската комора и во наредниот период очекуваат тешкотии...

Побрзо во странство отколку дома!

Покрај тоа што не се чека на ред за вакцинација туку таа се врши истиот ден, македонските граѓани одат во Србија и поради можноста...

Судството повторно под канонадата на политичките интереси

Ако постои веќе нескриено фаворизирање на „критериумот“ на партиски и лични интереси при изборот на членови и водечки позиции во овие тела, тогаш постои...

Пандемијата ги смени протоколите, политичарите ја променија етикецијата

Пандемијата битно влијаеше менувајќи ги протоколот и начинот на однесување кај државниците и политичарите. Дали сега, во овие околности и променет амбиент, политичарите следат...

Бугарија доби нов рок, до 1 декември, да ги признае и...

Комитетот на министри изрази „длабока загриженост“ што, и покрај усвојувањето на привремената резолуција CM/РесДХ (2020) 197, Бугарија и понатаму не ги спроведува пресудите на...

Секое десетто дете во светот е принудено да работи

Истражување на УНИЦЕФ и на ООН Детскиот труд се зголеми првпат во последните две децении, соопштија Обединетите нации, предупредувајќи дека пандемијата на коронавирусот става во...

ЕУ и САД пред ренесанса на трансатлантската романса

Според пишувањата на медиумите на двете страни на Атлантикот, дипломатската посета на американскиот претседател Џо Бајден во Европа се доживува како патоказ за можно...

Нераскинливата врска меѓу државното име и името на народот

Во Организацијата на обединетите нации (ООН), за нас зборот „Македонија“ е суспендиран! Ние имаме забрана (анг. ban) за терминот „Македонија“! Ако се каже „Македонија“,...