Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25228)

Лидерите на Балканот пред нова тура европско охрабрување

На две одвоени заеднички средби на лидерите од Западен Балкан ќе им биде сервирана истата приказна за „европската иднина на регионот“ Лидерите на Западен Балкан...

Проект за иновативни решенија за последиците од пандемијата

Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП) во Србија објави јавен повик за финансирање иновативни решенија што може да дадат одговор на последиците од...

Компаниите не знаат што со отпадот, чекаат закони

Асоцијацијата за посебни текови на отпад при Стопанската комора на Северна Македонија бара што побрзо донесување на законите за управување со отпад, со пакувања...

Има ли надеж за постпандемиска фискална консолидација

Падот на економската активност влијаеше негативно врз приходната страна, односно на наплатата на давачките, додека на зголемувањето на расходната страна влијаеја растот на здравствените...

Пензионерите на бања од есен

Владината мерка за бањско-климатска рекреација, по минатогодишното одложување поради пандемијата на ковид-19, има реални шанси повторно да заживее од есен, бидејќи дотогаш оваа популација...

Самоволието на Приштина прескапо нѐ чини

Властите во Косово речиси секоја година, без некаква посебна причина, на своја рака, го блокираат увозот на стоки и продукти од Македонија. Според економските...

САД и Кина работат на примирје меѓу Израел и Палестина?

Меѓународните институции што сакаат да помогнат во решавањето на конфликтот се соочени со големи предизвици на патот кон мирот САД му соопштија на Советот за...

Западот подготвува алтернатива на кинескиот „Појас и пат“!

Напорите на Г7 за воспоставување западна алтернатива на Кина се соочуваат и со големи пречки. Западните земји немаат централизирана точка за координација на инфраструктурните...

Езерото ќе се чисти со пловен багер

ДОЈРАН Во согласност со планот за управување и годишната програма за заштита на природата на Дојранско Езеро, општинарите во Дојран набавиле сувоземен пловен багер -...

Крводарителите во пандемија се херои на денешното време

Анализите на Институтот за трансфузиологија покажуваат дека и во услови на пандемија крводарителството не се намалува, туку, напротив, хуманоста е поголема. Досега над 1.600...