27.8 C
Skopje
27.9.2021 - 20:32

Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25228)

Како малите економии да се вклучат во глобалните синџири на снабдување

Со инвестиции во технолошки развој, иновации, знаење и маркетинг значително може да се зголеми извозот како двигател на економскиот раст, објаснуваат стопанствениците Зајакнување на конкурентноста...

За дигиталниот свет и, хм, дигиталните учебници

Темата за која ќе пишувам денеска е една од најчестите теми на мојот научноистражувачки интерес во последните неколку години, а се однесува на дигиталниот...

Природа во домот

Трендовите се менуваат од година на година. Некои брзо се забораваат, некои се враќаат, а некои се надградуваат со текот на годините. Но присуството...

За климатски промени да се користи терминот „климатско предупредување“

Медиумите во светот одлучија да го користат терминот „климатско предупредување“ (climate emergency) при известувањето за климата. Научните докази јасно покажуваат дека живееме во еден вид...

Географската карта што ја користиме е полна со грешки

Географските карти на светот што висат во училиштата всушност немаат никаква врска со реалноста. Мапата на светот што сите ја паметиме од училишните денови...

Изненадувачки ефект од консумирањето црно чоколадо

Американското здружение за срце напоменува дека некои истражувања сугерираат дека консумирањето на црното чоколадо е поврзано со помал ризик од инсулинска резистенција и висок...

Фестивал на прескокнување бебиња, европски маратон во сауна…

Во Канада постои фестивал на замрзната коса. Потребно е да се отиде во Такини хот спрингс кога температурата паѓа под минус 20 Целзиусови степени,...

Панорама / Од протести за гаража до градоначалник

Белград - Српската премиерка Ана Брнабиќ во Сараево потврди дека нејзината земја ќе гради нова хидроцентрала на Дрина во соработка со властите на Република...

Лидерите на Балканот пред нова тура европско охрабрување

На две одвоени заеднички средби на лидерите од Западен Балкан ќе им биде сервирана истата приказна за „европската иднина на регионот“ Лидерите на Западен Балкан...

Проект за иновативни решенија за последиците од пандемијата

Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП) во Србија објави јавен повик за финансирање иновативни решенија што може да дадат одговор на последиците од...