6.8 C
Skopje
28.11.2021 - 4:34

Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25226)

Најголеми инвеститори во истражувањето за вакцини против ковид-19

САД ја дадоа својата поддршка за предлозите на Светската трговска организација за привремено да се укинат заштитите на интелектуалните права за вакцини против ковид-19....

Настапот на СП е следниот чекор за Македонија

Како и секое дете што го сака фудбалот, и јас пораснав сонувајќи да играм на големите натпреварувања, во Лигата на шампионите (ЛШ), на Европско...

Разузнавачките агенции не треба да бидат алатки за пропаганда

Американските воени команданти се залагаат за почесто декласифицирање на информациите за противниците на САД, што може да има спротивен ефект, вели Пол Пилар од...

Карантинот најтешко го поднесоа Грците и Португалците

Новото истражување на „Евробарометар“ покажува каде во Европа населението најтешко се справи со строгите рестрикции на движењето во пандемијата. По избивањето на пандемијата, властите...

Дали соларното геоинженерство може да се користи како оружје?

Треба да се отфрли претпоставката дали соларното геоинженерство може да се користи за други цели освен примарната, а светот повеќе да се фокусира на...

Длабок поклон пред македонското знаме

Сега повеќе од кога било во Македонија, во моменти кога македонскиот народ, неговиот идентитет, јазик, историја се нападнати од наметнатиот спор со Бугарија, треба...

Колкав дигитален суверенитет ужива Европа во Медитеранот?

Стариот Континент треба да примени нов пристап во градење и заштита на дигиталната инфраструктура на Блискиот Исток, Северна Африка и Сахел, за да ги...

Нецрни мугри на безумноста

Еве, јас барам да се исфрли зборот бело. Затоа што од него се вадат формите белчо, бели, белоглав, а тоа се зборови што цел...

Знаете ли вие, Европо, воопшто нешто за Македонците?

Грчката држава со повлекувањето на регистрацијата ги прекршува основните вредности на Европската Унија и во 21 век на еден народ му го ускратува правото...