Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25218)

Трибина „Блаже Конески денес“

По повод 100 години од раѓањето на Блаже Конески, КИЦ организира трибина на тема „Блаже Конески денес“, која ќе се одржи денеска, со почеток...

Македонија како идеја

Ние, Македонците, сме преморени од идентитетски оспорувања. Ние сме показател дека токму оние делови на идентитетот што се предмет на оспорување ја претставуваат најбитната...

Феноменот Бужаровска

Рецензија Решив да ја препрочитам книгата „Мојот маж“ на Румена Бужаровски (прво издание во 2014-та, по кое следуваа уште пет) откако почна да се врти...

Компромисот е почетокот на краjот на театарот

Последните години тргнувам да правам театар со идејата да направам претстава што ќе зборува за човекот денес. Во што верува современиот човек? Има ли...

Внимателно до крајот од тунелот

Дали сме сигурни дека во земјава немаме други мутации освен британската? Знаеме ли дека овој пад на бројките не е само инцидентен? Зошто сите...

Наградата „Гоце Делчев“ – доделена, но не и врачена

Оваа 2021 е година во чест на Блаже Конески. Затоа, ќе завршам со неговите стихови: „Секој добар мајстор има право на џиџе / дури...

Адаме, кај си? (3)

Но дали и има воопшто поместување на оваа ситуација на чувствување на животот како мора? Таков каков што исплови на земна површина тој од...

Порта Македонија

Се јавувам од една невозможна земја. Невозможноста постанува modus non moriendi во секојдневноста. Препознавам обмислен експеримент, кој подолго време се користи за потребите на...