Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25216)

Награди за монтажерот Спасе Тасевски и сликарот Коле Манев

Управниот одбор на Кинотеката на Македонија одлучи дека годинешни лауреати на оваа награда се филмскиот и телевизиски монтажер Спасе Тасевски и уметникот и филмски...

Хопкинс влезе во историјата како најстар оскаровец

Триесет години по добивањето на „оскарот“ за улогата на Ханибал Лектор, во трилерот „Кога јагнињата ќе стивнат“, сер Ентони Хопкинс ја доби втората златна...

Панорама / Закон против непотизмот

Атина - До средината на летото Грција ќе постигне колективен имунитет и со вакцинациите и со оние што прележале, а до крајот на јуни...

Карантинот ги зголемува депресијата и стресот кај луѓето

Студентите и учениците биле најизложени на последиците од пандемијата, а застапеноста на стресот кај популацијата била на повисоко ниво во споредба со други земји...

Маршот помеѓу празничните скари и пандемискиот пост

По минатогодишната пауза наметната од рестриктивните мерки за спречување на ширењето на ковид-19, Сојузот на синдикати на Македонија најави марш под мотото „Здружени со...

Пилулата со потенцијал за преврат

„Фајзер“ минатиот месец го почна клиничкото тестирање на лекот што спаѓа во класата протеаза инхибитори. Тие дејствуваат преку инхибирање на ензимите што му се...

Воено сообразени кинеско-руски односи

Веројатноста за формирање кинеско-руски сојуз е тема на интензивни политички и воени аналитички опсервации. Ова не е само поради изјавата на рускиот претседател Владимир...

Колку чинат проверените и веродостојни информации во традиционалните медиуми?

Печатените медиуми со својот професионален интегритет, знаење, традиција и искуство не само што информираат, анализираат разни појави и случувања во државата туку и едуцираат,...

Новинарскиот леб со девет корки

Како пандемијата создаде медиумски амбиент за хиперпродукција на лажни вести и игнорирање на новинарските професионални стандарди од страна на квазиновинари и квазимедиуми? Но исто...

Велигден чувар на трпението и на вербата

Според толкувањата на теолозите на Македонската православна црква-Охридска архиепископија, се случило воскресението на Господ Исус Христос, со што ја извојувал најголемата победа за луѓето,...