Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25214)

Директните средби со поголема тежина од виртуелните

Повеќе од јасно е дека Македонија влегува во исклучително чувствителен период, кога треба да се лобира буквално насекаде за добивање датум и повеќе од...

Пандемијата го намали бројот на смртни казни во светот

„Амнести интернешенел“ објави извештај за смртните казни и егзекуции изречени во 2020 година, а во него се истакнува дека Иран, Саудиска Арабија и Ирак...

Дали Индија е новиот епицентар на здравствената криза

Според извештаите на голем број медиуми, Индија е земјата што од ден на ден сѐ повеќе бележи загуби на човечки животи, иницирано од пандемијата...

Е-услугите им се потребни на граѓаните

ПРИЛЕП Инфоцентар за електронски услуги е достапен за граѓаните на Прилеп три дена во неделата (вторник, среда и четврток). Исто така достапен е и онлајн...

Почна партерното уредување околу Офицерскиот дом

БИТОЛА По целосната реконструкција на зградата на Офицерскиот дом во Битола, деновиве почна и партерното уредување околу овој објект. Eкипи на јавното комунално претпријатие „Водовод“...

Шовинизмот и иредентизмот во бугарските учебници

Истражување на „Нова Македонија“ во соработка со еминентни историчари (3) „Историја и цивилизација за 6. клас“ од авторите Красимира Гагова, Антоан Тонев, Александар Кертин, Јулија...

Падините под Крушино затрупани во отпад

КИЧЕВО Многуте рекреативци што редовно се движат на релацијата Кичево - СРЦ „Крушино“ и обратно се крајно разочарани од сликата што ја гледаат додека се...

Инфицираниот речник на политичарите ги заразува и граѓаните

Во жарот на секојдневните реплики и полемики, македонските политичари често знаат да ги поминат границите на политичката култура. Според соговорниците, ваквиот феномен станал практика...

Возачите милуваат посилно да стиснат на педалот за гас

Во текот на првото тримесечје на 2021 година, на територијата на државава се санкционирани вкупно 7.354 возачи на автопатните правци во земјава. Од вкупниот...

Политички лидери во една држава, гласачи во соседната

Специфичниот балкански феномен „водат една држава, гласаат во друга“ е практикуван од косовскиот премиер Албин Курти, а претходно и од Милорад Додик, како претсeдател...