Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25202)

Виртуелна изложба и на завршницата на „Риека 2020“

Во рамките на априлската завршница на програмата на Европските денови на културата - „Риека 2020“, која е приспособена на условите на актуелната пандемија, кога...

Премиера на „Моjот маж“ и во Белград

Театарската претстава „Мојот маж“, работена по истоимената збирка раскази на македонската писателка Румена Бужаровска, а во режија на Јована Томиќ, вечерва премиерно ќе биде...

Прва изложба на Демиен Хирст во Шваjцариjа

 За највпечатлив дел од изложбата „Ментална ескапологија“ се смета скулптурата „Храм“, висока шест метри, поставена на раб од езеро во Сент Мориц Меѓу настаните што...

Неверните томовци од нашето маало

Доволно е само да се отворат социјалните мрежи и да се прочитаат коментарите под информациите за ковид-19, особено оние што се поврзани со претстојните...

Уметниците се во наjпривилегирана позициjа да споделат позитивен домино-ефект

Филмот „Ефектот на среќа“ има задача да поттикне различен вид размислување и поглед кон филмската уметност и креирањето каква било информација што ја споделуваме...

Уште неколку размисли за идентитетското убиство на Македонците (2)

Тоа е вистината, драг читателу. Што да ти кажувам уште. Тоа дека, по аналогија со сличните нешта во историјата не само кај архаичните култури,...

Актуелноста на националните интереси

Во мојот напис од 18 февруари потенцирав дека според хиерархијата на националните интереси, сѐ уште останува идентитетот на еден народ на врвот од тие...