-6.2 C
Skopje
17.1.2022 - 5:10

Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25202)

И жените претприемачи очекуваат помош од Владата

Здружението на жени претприемачи има околу 300 членки, но интересот за членување се зголемува поради услугите и информациите што ги нуди тоа, како и...

Справување со сивата економија пред какви било даночни реформи

Справувањето со сивата економија, како нелојалната конкуренција на „здравите компании“ што редовно во согласност со закон ги исполнуваат своите обврски кон државата, мора да...

Еден на 200.000 лица развива згрутчување на крвта

Кога милиони луѓе ги примаат овие вакцини, може да се појават ретки случаи што не биле идентификувани за време на клиничките испитувања, велат официјални...

Меридијани

Токио - Јапонија реши да испушти третирана радиоактивна вода од оштетената нуклеарна централа „Фукушима“ во океанот, и покрај противењето на локалното население, еколошките групи...

Глобалната сиромаштија бележи раст

Истражување на меѓународниот финансиски институт СССА Иако Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) ги подобри своите процени за светската економија во 2021 година, притоа посочувајќи ги „стимулансите“...

Вртоглаво растат цените на вакцините

Трговската војна во фармацевтската индустрија, во која секоја компанија се бори за местото на пазарот за снабдување со вакцини против ковид-19, придружена со „климата“...

Ќе се гради нов затворен базен

КАРПОШ Советниците од Карпош ја поддржаа предлог-програмата за изградба на затворен базен за пливање, кој ќе биде лоциран во состав на спортскиот комплекс „Партизан“, во...

Храна и средства за хигиена за пензионерите со мали пензии

ДЕЛЧЕВО Прехранбени и хигиенски пакети неодамна добија 10 пензионери од Делчево што имаат ниски приходи и живеат во социјален ризик. Пакетите се дистрибуираа во согласност...

Државјанство само по Устав и закон, никако со политички пазар

Македонија во неколку наврати во минатото им додели државјанства на странски граѓани, со што вештачки се наруши етничката рамнотежа во државата, односно нагло се...

Партискиот „кодекс“, потиснувајќи го етичкиот кодекс, ја одзема и ефикасноста на...

Потребата од постоење на парламентарен етички кодекс и негова жива практична примена го наметнува и прашањето за неговото влијание во ефектите и ефикасноста на...