29.8 C
Skopje
18.6.2021 - 14:30

Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25196)

Трајно го губиме потенцијалот за производство на храна

Структурата на земјоделското земјиште не содejствува со производството во количество со вредноста на земјоделскиот аутпут, ниту со степенот на искористеност на природните ресурси АЛАРМ ЗА...

Меридијани

Пекинг - Кинескиот министер за надворешни работи ја предупреди Јапонија да не се здружува со САД со намера да ѝ се спротивстави на Кина,...

Бајден ја престави најголемата екоомска обнова на САД

Американскиот претседател, Џо Бајден, на 31 март го претстави својот нов план во Питсбург, Пенсилванија, од кој очекува „да ја создаде најотпорната и најиновативна...

Топењето на Арктикот поголема закана за Европа од коронавирусот

Според податоците од истражувањето на универзитетот од Финска „Улу“ и реномираното списание „Натур геосајанс“, на светот му се заканува голема опасност поради климатските промени....

Пролетна акција за раззеленување на градот

ГЕВГЕЛИЈА Започна пролетната акција на ЈПКД „Комуналец“ во Гевгелија за одржување, уредување и пошумување на јавните паркови и зелените површини во градот и населените места....

Општините да учествуваат со идеи за алтернативно греење на домовите

СКОПЈЕ Климатските промени треба да се приоритет за сите институции, како и за целата заедница, порача министерот за локална самоуправа Горан Милевски, на конференцијата „Да...

Кој ќе преживее, ќе раскажува

Дали годинешниот Светски ден на здравјето ја губи смислата и паѓа во сенка на последиците од пандемијата на ковид-19 или, обратно, токму на овој...

Средствата за смирување најфалсификувани лекови во Европа и во светот

Огромен е проблемот на здравствените власти што произлегува како последица од користењето несоодветни препарати и лекови, при што сѐ почести се случаите во кои...

Властите ги забораваат артеските бунари

БИТОЛА Клиничката болница во Битола изгледа „боледува“ од хронична деменција, па затоа изгледа заборава на дадени, почнати, но, за жал, незавршeни проекти и ветувања. По...

ООН никако да погоди како ни е името

Речиси три години по потпишувањето на Преспанскиот договор и четири од Договорот за добрососедство со Бугарија, во македонската реалност се покажува дека наместо добивање...