Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25182)

Како да се заштитат домашните миленици од ковид-19

Животни Центарот за контрола и превенција на болести (ЦДЦ) објави дека речиси 100 кучиња и мачки во САД се заразиле со коронавирус по близок контакт...

Откриени уште 50 гени што влијаат на бојата на очите кај...

Во студија спроведена на 195.000 лица, научниците во Лондон и во Ротердам откриле дека генетиката што влијае на бојата на очите е многу посложена...

Седумте жени што ги љубел Александар Македонски

Како големиот војсководец ги избирал жените Александар Македонски бил голем војсководец, но и романтичен херој, кого го опишувале како преубав маж со руса кадрава коса...

Со зачини во борба против инфекција

Воспалението на организмот е природен начин на телото да се бори против инфекции, но во некои случаи воспалението може да излезе од контрола и...

Македонските уметници на темата досада

Изложбата „Уметноста на досадата“ на група македонски уметници е отворена до 31 март во градината на сегашната резиденција на ЕУ во Скопје. - Изолацијата што...

Како одморот и релаксацијата станаа уметност

Инсталацијата насловена „Простор за опуштање“ на уметницата Кирстен Спрут се состои од идејата, според која, посетителите се поканети да легнат на експанзивен црн душек,...

Панорама

Тирана - Претседателот на Централната изборна комисија, Илирјан Челибаши, рече дека на парламентарните избори, што во Албанија ќе се одржат на 25 април, нема...

„Побарај пријател“ редовна практика во здравствените услуги

Половината од Хрватите го оправдувале фаќањето врски со долгите листи за чекање за некоја здравствена услуга, но зад злоупотребата на системот стои образецот на...

Како да се запре одливот на мозоци

Најчести причини на младите да заминат, пред сѐ, се институционалната неефикасност, недовербата во институциите, неефикасното владеење на правото, слабиот здравствен систем, несоодветното вработување и...

Со постење против ковид-19

Што повеќе да се внесуваат течна храна, супи, храна што брзо се метаболизира, богата со антиоксиданси пред сѐ свежа храна, многу свежо овошје и...