Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25179)

Техно

Се продава првата виртуелна куќа во светот Современата уметница Криста Ким најави продажба на нејзиниот дизајн на „првиот дигитален дом“, наречен „Марс хаус“, кој ќе...

Модна дизјанерка инспирирана од новата (не)реалност

Познатата модна дизајнерка претстави над триесет уникатни креации под етикетата на брендот ЕЗ, кои се наменети како за домашниот пазар, така и за љубителите...

Фарските Острови прогласија крај на пандемијата

Дека довербата раѓа доверба се покажа како вистинито во нивниот случај. Но стратегијата заснована на доверба не беше единствената причина зошто тие успеаја да...

Приказната за вариола вера во книгата „Без обдукција“

Цели 42 години се верувало дека вариолата е искоренета. Последниот случај на големи сипаници во нашиот регион бил регистриран во 1930 година. Во март...

Соработка на Кристина Божурска со познатиот куратор Тевж Логар

На отворениот повик за реализација на партиципативен уметнички проект во културниот центар „Јадро“, селектиран е проектот на Кристина Божурска со наслов „Домашна работа, наша...

Откриени илјадници гробници кај познатите војници од теракота

Неверојатно кинеско истражување   Повеќе од 4.600 археолошки артефакти и 3.500 гробници се пронајдени за време на изградбата на метро-линијата во близината на познатите кинески војници...

Праизведба на поемата „Скопје“ од композиторката Ана Пандевска

Инспирација за делото е градот Скопје, градот во кој самата композиторка е родена и живее и во него, како што вели, се обидува на...

Панорама / Новата левица

Брисел - Поранешен командант на распуштената Ослободителна војска на Косово е уапсен во Белгија за наводни воени злосторства извршени за време на војната во...

Имунизацијата на Балканот пред многу предизвици

Стравот од вакцинацијата е изразен и во Хрватска, каде што и покрај обезбедените количества вакцини, одзивот на граѓаните е многу низок. Во Србија, пак,...

Пандемијата најсилно удира врз малите претпријатија

Истражувањата на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) покажале дека кризата ги погоди малите и средните претпријатија и предизвикува зголемување на пазарната моќ на големите и...