Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25177)

Пампасот неколку сезони е фаворит во уредувањето

Домување Пампасот е од семејството треви, само што е украсна трева и потекнува од Јужна Америка, поточно од Аргентина, Уругвај и јужниот дел на Бразил....

Авганистан e најнегостољубива држава

Авганистан, Северна Кореја, Сомалија, Сирија и Туркменистан се наоѓаат на списокот на најнегостопримливи земји во светот. Според списокот на порталот „Паспорт индекс“, овие земји...

Една петтина од храната произведена во светот завршува во ѓубре

Речиси една петтина од вкупното количество храна произведена во светот завршува во ѓубре, се вели во извештајот на Програмата за животна средина на Обединетите...

Хајделберг е град во кој автомобилите не се добредојдени

Германскиот град Хајделберг е познат како универзитетски и научен град со богата историја, со најстариот универзитет во земјата, четири институти „Макс Планк“, Европската лабораторија...

Искачување на Килиманџаро со велосипед

Почнавме да возиме во џунгла по широк земјен пат. Понатаму продолживме по т.н. сингл трек, чудни грмушки и мали дрвја, на крајот завршиме на...

Панорама / Капиталистичка вакцина

Софија - Бугарија се наоѓа на последното место во Европската Унија според индексот за медиумска писменост од 2021 година, а на тоа ниво е...

Финансирањето на тероризмот под засилен мониторинг

 По поразот на Исламската држава, земјите од Балканот се фокусираа на спроведување на препораките за спречување средствата од тајни извори да стигнат до терористички...

Со повеќе инспекции против сивата економија

Бизнисмените сметаат дека треба да се зголемат контролите или инспекциите на терен, но притоа истакнуваат дека мора да се регулира и да се контролира...

Во мај државно тестирање во училница

Како што објаснуваат надлежните, ова државно тестирање е сосема различно од екстерното тестирање, кое неколку години последователно се реализираше кај нас. Уверуваат дека резултатите...

Пандемијата го онеспособи НАТО за тотална војна?

Според извештајот на шведската Агенција за одбранбени истражувања (ФОИ), членките на НАТО не се подготвени во случај на голем воен конфликт. Во извештајот се...