13.8 C
Skopje
20.9.2021 - 4:43

Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25164)

Можат ли домашните миленици да предвидат земјотрес?

Животни Постојат многу анегдотски докази што укажуваат на тоа дека животните можат да предвидат природни непогоди, а и многу луѓе тврдат дека нивните кучиња или...

Библиотека во Мичиген затворена поради отровни пајаци

Библиотека во студентска населба на Универзитетот во Мичиген, САД, е затворена, но не поради пандемијата на ковид-19, туку поради закана од отровни пајаци. Универзитетските...

Некои микроорганизми од Земјата можат да преживеат на Марс

Животните форми што постојат на Земјата можат привремено да преживеат во атмосфера слична на Марс, покажа новата студија на НАСА. Ова истражување им дава...

Никогаш не сум бил атеист во смисла да го негирам постоењето...

Вистини и заблуди за Дарвин Дарвин велеше дека луѓето еволуирале од мајмуни. Тој веруваше дека законот на посилните владее во природата. Тој прв зборуваше за...

Негрижата за Музичката продукција на МРТ е напад на целата македонска...

Љупчо Мирковски, композитор, музичар, диригент Музичката продукција на МРТ не постои веќе 18-та година, и покрај напорите на вработените, на ентузијастите во Македонската телевизија да...

Книга за албанскиот проблем во Југославија

„Македоника литера“ ја објави книгата „Албанскиот проблем во Југославија по Тито (1980 - 1990)“ од Маријана Стамова, докторка по историски науки и доцентка на...

„Одбројување“ на Фросина Пармаковска преведен на српски јазик

Романот „Одбројување“ на Фросина Пармаковска деновиве го доби својот српски превод, кој го објави реномираната издавачка куќа „Градац“ од Србија. Романот го преведе Милена...

„Грав(че)“ – скулптурата во Теарце што привлече внимание

Скулпторот Љубиша Камењаров е автор на уметничкото дело поставено во тетовското село, во организација на Центарот за современи уметности Скулптура насловена „Грав(че)“ на скулпторот Љубиша...

Панорама

Софија - Бугарското министерство за одбрана пред седум дена ги извести НАТО и Генералштабот на Романија дека Бугарија нема да може да учествува во...

Селектирањето на отпадот како невозможна мисија

Хрватска од годинава ќе почне со системот за целосна селекција на комуналниот отпад, додека другите земји од Балканот се на дното на Европа, според...