Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25161)

Брегу: Чекор поблиску до намалување на цените на роаминг со ЕУ

Режимот на домашен роаминг на Западен Балкан од 1 јули 2021 година значи чекор поблиску до намалување на цените на роамингот со Европската Унија,...

Дали ни претстои период на низок раст на цените?

Тековните предвидувања на многу банки, централни банки и други институции укажуваат дека инфлацијата нема да биде проблем во блиска иднина. Меѓународниот монетарен фонд (ММФ)...

Голем пад на градежните активности во странство

Во текот на минатата пандемиска година градежните активности во странство, кои биле изведени од домашните градежни компании, бележат пад од 42,7 отсто во споредба...

Тивката револуција во економските политики

Нешто извонредно се случи во креирањето на макроекономските политики. Делумно поради влијанието на ковид-19, старата традиција прерасна во нова, но без никој да ги...

Што очекуваме од пописот

Со донесувањето на препораките за пописот на населението и домаќинствата од страна на економската комисија на Обединетите нации за Европа, а усогласени со Евростат,...

Дигитални учебници од септември

Членовите на работната група што работи на концепцијата, деновиве прават матрица за тоа како ќе изгледаат новите наставни програми според кои ќе се учи...

Спомен-обележјето на Горан Стефановски го почнува своето патување за Скопје

Во чест на починатиот писател, режисер, сценарист, драматург и еден од најзначајните ликови во македонската култура, Горан Стефановски, Општина Центар и семејството на Стефановски...

Неизвесни денови – две гласања до конечниот избор

Глигоров не учествуваше во преговорите меѓу партиите. Трпеливо чекаше што ќе се случува, но секогаш имаше вистински информации како се движат дијалозите. По изнесената...

Јас (не) живеам на оваа адреса

Промените на имињата на улиците им создаваат проблеми на граѓаните и заради личните документи Промената на имињата на улиците низ главниот град предизвика бура од...

Наместо статистичка операција, сѐ повеќе политикантска аспирација

Неразумните барања за пописот се само дополнителен индикатор на тврдењето дека во една држава во која мнозински народ е македонскиот, вештачки ќе се креираат...