Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25158)

Животни

Некои кучиња се попаметни од другите Повеќето кучиња не учат зборови без интензивно тренирање, но тим научници откриле дека некои кучиња имаат „исклучителни способности“. Научниците од...

Уличен уметник ги разубавува „непривлечните“ локации

Уметноста отсекогаш била посебна форма на комуникација помеѓу индивидуата и околината, а на неа се потпира и Американецот Том Боб, кој се одлучил за...

Кина и Русија се здружуваат во проект за истражување на Месечината

Кина и Русија имаат намера да потпишат договор за соработка во проектот за изградба на истражувачка база на Месечината. Базата наречена Меѓународна станица за истражување...

Песните на панонскиот морнар ни беа животни лекции

Каде и да одам, во Љубљана, Белград, Загреб, Сараево, Скопје, јaс сум со моите. Секогаш ги почитувам разликите, но уште повеќе сличностите. Па иако...

Креативци во Мјанмар со уметност против законот за сајбер-безбедност

Кин, млад уметник од Јангон, не се смета себеси за политички ориентиран. Во моментов, тој вели дека повеќе би сакал да создава слики од...

Пеливаните во фотофокусот на Зоран Шекеров

Зоран работи во Скопје и неговата практика е насочена кон долгорочни документарни истражувања, кои ја проучуваат човековата состојба во одреден социополитички контекст, допирајќи ги...

Панорама / Сеење магла

Подгорица - Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство на Црна Гора целосно го забрани ловот во Црна Гора во следните пет години. Оваа одлука...

Балканска дипломатија за заеднички регионален развој!

Во поново време дипломатијата добива и нови функции за промовирање на националниот економски, културен и традиционален идентитет на одредена земја, но и регион. Затоа,...

Кои бизниси имаа успешна година

Многу бизниси страдаа во текот на пандемиската 2020 година, но некои од нив функционираат и подобро отколку претходно. Најдобро поминаа снаодливите, кои имаа можност...

За и против пописот

Опозициското ВМРО-ДПМНЕ започна да ги собира граѓанските потписи со кои ќе бара поништување на Законот за попис, според кој, во април, конечно треба да...