Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25151)

Младите никако да ги задоволат потребите на стопанството

Расчекорот меѓу понудата и побарувачката на работна сила е огромен, младите завршуваат образование и се стекнуваат со вештини што воопшто не му се потребни...

Извозниците чекаат поттик за исчекор кон нови пазари

Компаниите што извезуваат имаат потенцијал да ја повлечат домашната економијата во нов раст, а една од опциите за поголем раст на стопанството, според економистите,...

Оздравените од ковид-19 имаат имунитет и до осум месеци

Последниот одговор на науката е дека лицата што прележале ковид-19 добиваат имунитет со антитела, но и преку клеточниот имунитет. Реинфекциите засега се исклучително ретки Колку...

Амбицијата на конструкциите да станат аргументи

Ангажираноста „од петни жили“ на бугарската политика и наука на сите можни и неможни начини да придонесе кон кампањата за докажување на „бугарските корени...

Бугарска асимилација на македонска отворена сцена

Апликантите за бугарски пасош пред конзулатот во Битола и самите велат дека се свесни оти со таквиот чин вршат „предавство“ на државата, но не...

Карпош ќе добие енергетска задруга

Карпош е на пат да ја добие првата енергетска задруга во Македонија. Локалната самоуправа за овој проект аплицира со здружението „МилиЕУконтакт Македонија“, на меѓународниот...

По состојбата на тоалетите се препознава како функционира метрополата

Оваа тема е една од најболните за главниот град. Скопје не може да се пофали со голем број јавни тоалети, а уште помалку и...

И поларниот вортекс контра здравјето на луѓето

Ваквата синоптичка состојба на многу ниски температури во метеорологијата се нарекува поларен вортекс и се очекува да се почувствува во Македонија од денеска, па...

Каде потфрлија големите алијанси

Од самиот почеток на пандемијата, па досега се добива впечаток дека големите сојузи, без разлика дали се политички и економски како ЕУ и ООН,...