Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25136)

„Кустендорф“ годинава се одржа онлаjн

Mеѓународниот филмски и музички фестивал „Кустендорф“ од Србија своето годинашно, 14-то издание, го одржа виртуелно од 22 до 25 јануари преку дигиталната платформа kustendorf.online....

Украдено ремек-дело старо 500 години пронаjдено во плакар во Неапол

Вработените во музејот од кој е украдено делото не ни знаеле дека сликата исчезнала затоа што просторијата не била отворена со месеци поради пандемијата Слика...

Фрескосликарството на Дичо Зограф во лоша состоjба

Историчарката на уметноста Викторија Грозданова Коцевски укажува дека сликарството на Дичо Зограф од црквата „Св. Никола“ во скопското село Глуво се наоѓа во мошне...

Рано и доцно палење

Пандемијата не се лекува со пиар-презентации или со скоцкани соопштенија. За справување со неа се потребни знаење, умешност, навремено лобирање, преземање навремени и конкретни...

Новогодишни јанѕи: идентитет со куршум во срцето (5)

Едно е јасно, драг читателу, за нас, а тоа е враќањето на нашето гилотинирано, од модерното нацифашистичко евроамериканско „просветителство“ и од нашите изроди, генеричко...

Сиромаштијата животен проблем

Во време кога во нашата земја се сумираат резултатите од минатата година и почнува реализацијата на планираните активности за оваа година кaко суштински проблем...