Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25136)

Немодернизираните патишта го кочат стопанството во Пелагонија

Пелагонискиот Регион оваа година не е вклучен во плановите за капитални инвестиции поради што тамошните регионални комори, како членки на Стопанската комора на Македонија,...

Канцероген индиски сусам бил увезен и во Македонија

Сите оператори со прехранбени производи што добиле серија продукти што не се во согласност со регулативата на ЕУ ги повлекуваат производите од пазарот, а...

Македонија на 20-то место во светот според процентот на нелегално оружје

Колкаво е количеството на нелегално оружје во земјата? Треба ли честите откривања на „бункери“ полни со нелегално оружје, муниција и експлозивни средства да ги...

Матурантите ќе бојкотираат до петок

Матуранти во повеќе градови низ државата ја бојкотираат наставата, поддржани од Сојузот на средношколци, и најавуваат дека нема да престанат со бојкотот додека не...

Горанците сакаат и поблиска соработка со Македонија

Каква е состојбата со Македонците на политичката сцена во соседно Косово? Каков е нивниот ангажман и на што може да се надеваат нашинците во...

Дезавуирањето на македонскиот јазик е метафора за одрекувањето на македонската нација

Од последниот онлајн состанок на македонско-бугарската историска комисија, која беше во нецелосен состав, одржан на 22 јануари, прво произлезе соопштение дека проблематизираното (од бугарска...

Mеридијани

Амстердам - Во неколку града во Холандија, повторно избувнаа судири меѓу полицијата и демонстрантите, откако минатиот викенд во таа земја беше воведен полициски час...

Кои се клучните геополитички настани за годинава

Предизвиците за масовно вакцинирање, новата администрација во САД, климатските промени, смирувањето на тензиите меѓу САД и Кина, но и санирањето на економските штети од...

Акција за исклучување на дивите приклучоци

ШТИП Јавното претпријатие „Исар“ од Штип започнува со акција за откривање и исклучување на нелегално приклучените корисници на водоводната мрежа, информираат во Општината. - Ваквите активности...

Помал број крвни единици собрани во 2020 година

КИЧЕВО По рекордната 2019 година, кога општинската организација на Црвениот крст во Кичево реализира најголем број крводарувања, сепак годинава пандемијата на ковид-19 од корен ги...