0.8 C
Skopje
26.10.2021 - 5:01

Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25119)

Главните пораки од нашите приказни од самоизолација

„Нова Македонија“ во почетокот на пандемијата отвори нова рубрика, поттикната од актуелните случувања, насловена Приказни од самоизолација. Во неа објавувавме текстови на наши познати...

Да не беше коронавирусот, ќе се претставевме во Будимпешта заедно со...

Одложени проекти на музеите Музеите и галериите во земјава во текот на 2020 година се најдоа пред голем и непланиран предизвик, како да го задржат...

Интернетот ја спаси културата

Анкета Институтот за наука, алтернатива, култура и уметност - Скопје, во рамките на своите анонимни анкетни истражувања, неодамна спроведе анкета на тема „Културата и уметноста...

Десетте најскапо продадени уметнички дела во 2020-та

Ниту оваа крајно необична, бурна 2020 година на најбогатите на светот не им беше некаква пречка во трошењето големи пари на уметнички дела, наведува...

Какво хоби имаат балканските политичари

Политичарите на Балканот пред граѓаните и пред своите гласачи сакаат да се претстават како луѓе што се произлезени од народот, со кој споделуваат исти...

Балканот неповратно го губи најважниот развоен ресурс

Проблемот со егзодусот на младите и високообразовани лица еднакво е присутен во сите земји од Западен Балкан. Покрај малите шанси за побрзо економско интегрирање,...

Нова година со стари предизвици за економијата

Комбинираното негативно влијание на константното влошување на економскиот амбиент во земјава и на глобалната здравствено-економска криза веќе сосема е извесно, ќе продолжи и во...

Дипломатијата е мртва, да живее дипломатијата

ПАНДЕМИЈАТА И НАДВОРЕШНАТА ПОЛИТИКА Светските лидери во 2020 година се справуваа со разменетите видеопораки наспроти вообичаените средби лице в лице, на кои се разговара за...

Ние сме во војна, трета светска вирусна

ТАТЈАНА АЛЕКСИЌ, ПРОФЕСОРКА ПО МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК ВО „РАДЕ ЈОВЧЕВСКИ-КОРЧАГИН“ Никогаш поиндивидуален и поперфиден вирус немал светот, како да има за секого по еден, а за...

И со вакцината, вирусот нема да си замине

ВЕНКО ФИЛИПЧЕ, МИНИСТЕР ЗА ЗДРАВСТВО Министерот за здравство Венко Филипче изминатата година беше најекспонираната личност во јавноста. Анкетите сѐ уште покажуваат дека тој е политичарот...