Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25116)

Од куче што оди наназад до најрастеглива кожа

Најинтересните Гинисови рекорди Од највисокиот човек, најдолгите нокти, до куче што оди наназад пет метри, Гинис собира епски светски рекорди повеќе од 60 години. Оваа...

Благој Маротов ја заокружува годинава со песната „Прекрасен ден“

Музичарот Благој Маротов деновиве на јавноста ѝ ја претстави својата нова авторска песна, насловена „Прекрасен ден“. Ова е убава завршница на за него многу...

Новогодишните украси можат да бидат опасни за милениците

Животни Куќните миленици, особено мачките, неретко си играат со украси, буткаат нешто од новогодишната елка или се заплеткуваат во светилките. Ветеринарите предупредуваат дека некои од...

Фотографка од Глазгов слика минијатурни сцени со храна

Добро е познато дека уметниците ја црпат инспирација за своите дела насекаде околу нив, честопати во природата, од луѓето околу нив, но има и...

Над 300 милиони долари за авторските права на Боб Дилан

Музичката корпорација „Јуниверзал мјузик“ купи комплетен каталог со песните од Боб Дилан. Компанијата, наводно, платила деветцифрена сума за авторските права за една од највредните...

„Ротации“ изложба на Кристијан Јованоски во Прилеп

Уметникот Кристијан Јованоски, со тематската изложба „Ротации“, се претставува пред прилепчани во Ликовната галерија на ЦК „Марко Цепенков“. На Јованоски ова му е прва...

Концерт на ансамблот „Хоризонте“ од Германија на ДММ

Со онлајн концерт на ансамблот за современа музика „Хоризонте“ од Германија се заокружува годинашната програма на „Денови на македонска музика“. Концертот ќе може да...

Промовирана публикацијата „Зборува АКТО 2006-2020“

Публикацијата со наслов „Зборува АКТО 2006-2020“ на околу 300 страници презентира илустрации и интервјуа на локални и интернационални еминентни културни работници, куратори, уметници и...

Шест онлајн настани во „КЦ 750“

„Културниот центар 750“ реализира шест онлајн активности предвидени за 2020 година. Поради пандемијата, оваа сезона не се организираа настани на јавен простор, туку се...

Ремек-дело откриено во градското собрание во Брисел

Стручни лица утврдиле дека сликата, која била изложена во собранието шеесетина години, всушност, е најстарата верзија на најпознатото дело на фламанскиот барокен сликар Жак...