Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25107)

Систематско образование за образовниот систем

Македонското образование има многу недостатоци и се потребни итни реформи за подобрување на квалитетот на образовниот процес. Меѓутоа секоја реформа треба да биде транспарентна,...

Трансформација на наставата од септември 2021 година

Во Бирото за развој на образованието велат дека нема да дозволат учениците да не се стекнат со знаења од историја, географија или содржини од...

Фалсификувани производи се продаваат на интернет како алва

Во акција на властите од 26 земји-членки на Европската Унија, заедно со Европол, Американскиот центар за интелектуална сопственост, Европравда и Интерпол, се запленети 22.614...

Техно

Најголемиот дрон на светот ќе лансира сателит РАВН-Х не користи специјално полетувалиште, туку стандардна писта. Првиот лет ќе го направи за американските вселенски сили. Ќе...

Лудвиг ван Бетовен е роден пред 250 години

Лудвиг ван Бетовен, германскиот композитор и пијанист, е дефинирачка фигура во историјата на западната класична музика. Неговите дела ја означуваат транзицијата помеѓу класичната и...

Оливер Стоун прими руска вакцина против коронавирусот

Американскиот режисер Оливер Стоун ја прими руската вакцина против ковид-19 и изјави дека не му е јасно зошто ја игнорираат на Запад. - Ја примив...

Омаж на Арво Перт во Филхармонијата

Ансамблот и хор „Профундис“, под диригентската палка на Ѓурѓица Дашиќ, вечерва ќе одржи концерт „Созерцание“, омаж на Арво Перт, во големата сала на Филхармонијата....

Не е лесно да се најдеш на мапата на моќниот американски...

Енергијата на новиот албум „Wish“ е уште посилна и поиздржана од онаа на првиот „Arival“. Сакав песните да бидат попрогресивни и посилни и музиката...

Животот како поетско бесмртие

Кон поетската книга „Од оваа страна“ од Весна Ацевска, издание на „Дијалог“, Скопје, 2020 г. Рецензија Во богатиот и доблесен книжевен летопис на Весна Ацевска, една...

„Крстна коска“ на Наташа Сарџоска меѓу најдобрите преводи во Италија за...

Стихозбирката „Крстна коска“ од македонската поетеса Наташа Сарџоска е избрана меѓу најдобрите и најквалитетни книжевни преводи во Италија. Преводот на делото, кој го направи...