Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25104)

Животни

Краток водич за идни сопственици на куче При одлуката за земање куче како домашен миленик, прво нешто што треба да се знае е дека таквата...

Објавен новиот „Европски атлас на птици гнездилки“

По четири години теренски истражувања и милиони податоци за распространувањето и гнездењето на птиците во Европа е објавен новиот атлас на птици гнездилки. - Во...

Со физичка активност против коронавирусот

Сите возрасни лица треба да практикуваат најмалку 150 минути интензивна физичка активност неделно, затоа што тоа е важно за благосостојбата и за менталното здравје...

Синдромот на исцрпеност е нечујна пандемија

Синдромот на исцрпеност или брнаут е модерно заболување поврзано со забрзаниот начин на живот и желбата секогаш да се постигнува повеќе и повеќе, дури...

„Дали знае?“ е новиот сингл на „Фикшн“

„Дали знае?“ е четвртиот сингл на скопскиот поп-рок состав „Фикшн“. Песната ги спојува елементите на поп-музиката од 1980-тите и 1990-тите со модерниот рок-звук. Музиката...

Пансионот „Преспав“ плива во истите води како и ние во моментов

Владо Јовановски се враќа како воин на коњ, повратник од дијаспората, кој дава милионска сума за да го купи пансионот. Следуваат низа сплетки, административни...

„И каменот има душа“ – една песна на четиринаесет јазици

Нова поетска книга на Филип Димкоски „И каменот има душа“ е насловена поетската книга од македонскиот поет Филип Димкоски, која неодамна е објавена во издание...

Заврши проектот „Филмска училница“

Десеттата сесија на „Филмската училница“ во Кинотеката на Македонија започна со проекции на вежбите и филмските етиди на учесниците. По секоја проекција се развиваше...

Ото Толнаи е добитник на европската награда за поезија „Петру Крду“

Писателот, прозаист, есеист, драмски писател, книжевен преведувач и уредник Ото Толнаи од Војводина (1940) е добитникот на европската награда за поезија „Петру Крду“ за...

Панорама / Националистички агенди

Панорама Тирана - Во главниот град на Албанија викендот продолжија протестите (четврти ден) поради полициската бруталност и убиството на младо момче што не ги почитувало...