13.8 C
Skopje
23.9.2021 - 22:45

Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25103)

Дали високото образование целосно ќе се пресели на интернет?

Во САД и во многу други земји пандемијата на коронавирус ги принуди студентите од сите возрасти да учат од дома. Но дали е ова...

Георгиевски со среброто од ЕП го трасира патот кон ЛОИ

Беше тешко, имав четири борби, но кога мотивот е Македонија, тогаш сѐ е полесно. Со овој медал сега имам подобра ждрепка за олимписките квалификации,...

Свет со три интернети

Светот е на пат да има одделен кинески, американски и европски интернет Глобалниот, децентрализиран, невладин, отворен и бесплатен интернет за кој сите знаеме исчезнува. Денешниот...

Има ли Македонија стратегиска национална платформа за преговори со Бугарија?

Очигледно нема. Ако имаше, некој во сиов овој македонско-бугарски политички галиматијас, што покрај пандемијата секојдневно, а во случајот со соседна Бугарија, со децении како...

Каде се задржуваат работниците најдолго во една фирма

Идејата да му се остане лојален на еден работодавец цел живот ги зачудува повеќето помлади луѓе, иако овој модел не беше невообичаен пред само...

Кукаквичините јајца на Каракачанов

Дали некој во Македонија ќе се согласи и ќе прифати дека во Македонија од 1941 до 1944 година немало окупација туку се водела граѓанска...

Шанса за подобри односи меѓу НАТО и Русија

Земјите-членки на НАТО и Русија имаат сложени и тензични односи. За да се надмине тоа се потребни заеднички напори од обете страни, и тоа...

Европска понуда што САД не можат да ја одбијат

ЕУ ветува дека ќе ги искористи шансите што ги нуди новата американска администрација, но нејасната стратегија сè уште е голема пречка Подобрувањето на т.н. стратегиска...

Тргување под маса

Очигледно некои поголеми геостратегиски интереси на земјите-членки на ЕУ секогаш ѝ даваат предност на политичката прагма, пред етичките принципи и пред меѓународното право. Се...

Тие сè уште уринираат врз колибата на чичко Том

Да расчистиме нешто на самиот почеток. За мене фудбалот е светиња. Јас го доживувам како дар од Бога. Тоа е совршена игра. Многумина велат,...