Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25099)

Панорама / Дисфункционални соседи

Сараево - Жените во Босна и Херцеговина сѐ почесто одлучуваат да станат мајки по 30-годишна возраст, покажуваат податоците на Агенцијата за статистика на БиХ....

Апликација ќе го дешифрира мјаукањето на мачките

Животни Поранешниот работник на Амазон, Хавиер Санчез, сега е водач на проектот во технолошката компанија „Аквалон“ во Вашингтон и ја развива апликацијата „Мјауток“, која се...

Конечно создаден електричен вингсјут

И покрај тоа што идејата за изработка на овој костим беше во мислите на Салцман со години, тој почна да ја реализира откако почна...

Историјата на карминот од антиката до денес

Во текот на човечката историја, жените користеле шминка за да ги истакнат убавите црти на лицето, но во различни цели. Ова особено се однесува...

„Сончогледите“ нѐ поттикнаа да се однесуваме потолерантно

Неформалната група „Сончогледи - за невидлива попреченост“, која неодамна се појави на социјалните мрежи, се обидува да ги издигне свесноста и видливоста за лицата...

Наградуваниот чешки роман „Теорија на чудноста“ на македонски

„Македоника литера“ го објави романот „Теорија на чудноста“ на чешката писателка Павла Хоракова. Преводот е на Даниела Роус Мишевска и Донка Роус, а романот...

Ревија на филмови на режисерот, сценарист и продуцент Митко Панов

Кинотеката на Македонија организира ревија на филмови на режисерот, сценарист и продуцент Митко Панов на 8, 9 и 10 декември во кинотечната сала. Филмофилите...

Креативноста и адреналинот доаѓаат штом ќе засвири музиката

Идејата да се направи изложба од македонски џез-музичари се обидува да ја пополни таа дупка. Да промовира нешто наше, вели Ранташа Татјана Ранташа, фотографка Моменти од...

Во Белград се прават резервации за Нова година

Србија Во услови на неповолна епидемиолошка состојба поради ширењето на коронавирусот, на социјалните мрежи во Србија се огласуваат понуди за пречек на Нова година во...

Сараевчани се задушуваат поради високите згради

Сараево е на врвот на најзагадените градови во светот. Од 26 октомври во главниот град на БиХ, само еден ден добил оцена „умерено загаден“,...