25.8 C
Skopje
19.9.2021 - 19:44

Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25095)

Приказна за Сузан Зонтаг, најважната интелектуалка на САД

Книгата „Зонтаг – живот и дело“ веднаш по објавата во американската јавност е дочекана со восклици на одушевување Книгата на американскиот публицист Бенџамин Мосер, „Зонтаг...

Ги користам шнитовите како симбол за кроење на животот

Визуелната уметница и професорка на Факултетот за ликовни уметности Славица Јанешлиева вели дека нејзината актуелна изложба „Преплетување“ треба да го обележи периодов токму таков...

Едноумието – ново име на ЕУ

Патем, едноумието на Бугарија што е причина за вето кон Македонија се коси со сите европски и меѓународни вредности, стандарди, правни акти и е...

Менталитет – ментална слика (3)

(Скица за ментален портрет на Македонецот) Тoa е навистина за нас многу важно антрополошко прашање, драг читателу. Прашање за обновата на библискиот во новиот европски...

Јагулата

Студен е едно од старите народни имиња за ноември. Називот (ќе се согласи читателот) кажува повеќе за природата на месецот што измина одошто денес...