17.8 C
Skopje
22.10.2021 - 18:06

Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25078)

Техно

„Сони“ најави беспилотни летала „ерпик“ Компанијата „Сони“ ги најави своите беспилотни летала базирани на 3Р-технологија. „Сони“ произведува некои од најдобрите камери на пазарот, но сега...

Едно од најживописните села е изградено на карпа

Кастелфолит де ла Рока е едно од најживописните села во Каталонија. Оваа мала урбана област се граничи со реките Флувија и Торонел, меѓу кои...

Новиот карантин ги уништи туроператорите

Вториот бран на коронавирусот и новиот карантин во повеќето европски земји ги уништија туристичките оператори во земјите на Европска Унија и во Велика Британија....

Половина од децата можеби се имуни на ковид-19

Научниците со помош на методот на проточна цитометрија може да детектираат повеќе типови антитела што не се гледаат во други студии. Ново истражување покажа дека...

За многумина проблематична, но за мене 2020-та е една од најубавите...

Неодамна дипломирав на академијата САЕ во Барселона, на Катедрата за електронска музика и аудиопродукција. Откако го завршив факултетот, ми се отворија многу врати во...

Откриени четири еленски заби и животински фосилни артефакти

Завршија годинaшните истражувања во Голема Пешт Археолошкиот музеј на Македонија ги заврши годинaшните палеолитски истражувања на пештерата Голема Пешт кај селото Здуње. Оваа пештера, која...

Македонскиот еротски фолклор ги разбива предрасудите

Книгата „(И)стории од долапот/Македонски еротски фолклор“ на Ана Мартиноска е значаен придонес во македонската фолклористика и претставува осветлување на овој не многу истражуван феномен...

Панорама / Социјално кафе за пратениците

Белград - Институции и поединци што се на првата линија на фронтот против ковид-19 се одликувани со највисоко државно признание за придонес во спречувањето...

Пензијата ќе се наследува во одреден процент?

Хрватска Новиот модел на семејна пензија во Хрватска, кој најверојатно ќе биде воведен во 2022 година, ќе овозможи да се наследи одреден процент од пензијата...

Подмладокот на албанската дијаспора во мрежата на фундаменталистите

Вооружениот напад во Виена беше „трагедија полна со симболичко значење за албанската дијаспора“. Сторителот и неговата прва жртва беа австриски државјани, израснати во Виена,...