29.8 C
Skopje
18.6.2021 - 14:41

Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25063)

Хамилтон го собори едниот од двата големи рекорди на Формула 1

Сѐ на сѐ, статистиките имаат една јасна и очигледна порака, а тоа е дека Хамилтон и Шумахер се најдобрите возачи на нивните епохи и...

Јатки на мудроста

Умни стихови на писателот Стојан Тарапуза (2) Драги деца, од минатиот вторник во „Колибри“ можете да ја читате новата рубрика „Јатки на мудроста “, умните...

Фотографии што неѐ водат во чудесниот свет на детската фантазија

Во галеријата „Ко-Ра“ минатата недела беше отворена изложба посветена на најмладите. Во рамките на традиционалната соработка и годинава беше реализиран проект со учениците што...

Костени

Од творештвото на писателката Вера Симовска Се берат во октомври Кога сонцето ѕирка Низ златните гранки, Додека северко кротко Сѐ уште пирка! Се чекаат дождови Во порој да се слеат Плодовите зрели По...

Приказните ја содржат метафората на целиот живот

Книгата стимулира добар речник, добар фонд на зборови, го стимулира центарот за говор. Ако постои синоним за орална хигиена - четката за заби, книгата...

Зелена оаза што ги сплотува сите

Досега во Македонија има десетина училишни градини, кои се наоѓаат во Скопје и околината, а со новиот план се предвидени уште десетина, и тоа...

Неподнослива леснотија на поигрувањето со Македонија

Драмскиот заплет во садо-мазо сценариото за Македонија кулминира по отстапките направени со Преспанскиот договор со Грција и промената на името на државата... Дека климаксот...

Како го убив дедо ми пред да се родам

Светот никогаш покопнежливо не сонувал подобар и поправеден свет од денес, а никогаш не бил подалеку од него. Тоа е израз на тоталниот слом...

Меѓународното рангирање на науката

Хенри Кавендиш (1731 - 1810) е британски научник, физичар и хемичар, што се раководел со мотото „сė може да се подреди со мера, број...