Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25059)

Тренери и судии во организација на ИХФ разговараа за напредокот на...

„Во која насока сакаме понатаму да ја развиваме нашата игра“ беше почетната тема за дискусија, во која спаѓаат брзината на играта и техничкиот и...

Ексклузивно Извадок од романот „Фантомско стапало“ на Блаже Миневски

Според академик Митко Маџунков, „Фантомско стапало“ („Матица македонска“, 2020 г.) е роман што се чита со голема возбуда и естетска радост, врвна проза на...

Излезе „Град“ на Иван Џепароски

Деновиве во издание на „Ми-ан“ се објави стихозбирката „Град“ на реномираниот македонски поет, критичар, филозоф и естетичар Иван Џепароски. Пет години по објавувањето на неговата...

Поддршка за „Моjата маjка е космонаут“ од „Еуроимаж“

Европскиот фонд „Еуроимаж“ на својата редовна сесија финансиски поддржа 29 меѓународни филмски проекти. На листата поддржани проекти е и копродукцискиот проект меѓу Албанија и...

Наjдобрите дизајни од „Лондонскиот фестивал за дизаjн“

„Лондонскиот фестивал за дизајн“ беше еден од првите настани за дизајн по карантинот, a програмата ги рефлектира најважните случувања на ова поле во 2020...

За да ја видиме ѕуницата, мора претходно да го видиме...

Во нашиот општествен колективен менталитет има дефицит на ред и дисциплина. Веројатно и историските околности придонеле за тоа. Можно е тоа да е главниот...

Македонските носии и везови од Дубровник се раритет

Изложени се носии, женски кошули, везови од кошули, сокаи, свилени марами со златовез, кои се собирани во 1920-тите години од Јелка Миш на пропатување...

Македонија и Македонците како старозаветниот Јов (1)

Најомилени од 77 книги на Светото писмо, пишувани на протекот од милениум и половина, мене ми се, драг читателу, книгите на големите старозаветни пророци...

Отслугувачи

Овој народ македонски е сведен на „комисии“, осиромашен, заплашен, загубен во лавиринтите на политиката. Утре кога ќе нѐ нема, политичарчињата што се борат за...