-1.2 C
Skopje
27.10.2021 - 8:21

Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 24997)

Долгометражната анимација за секој автор е животен проект

Жарко Иванов, продуцент, режисер, аниматор Анимираниот филм е форма што многу брзо се развива, пред сѐ, поради брзиот развој на дигиталните технологии, камери, софтвери, оптички...

Во октомври ќе бидат објавени петте најдобри британски музеи

СВЕТОТ Е СЦЕНА Во Велика Британија парите од различни награди во областа на културата и уметноста се делат меѓу финалистите. Ланската есен, наградата за книжевност...

Цртежи како одговор на „новата“ реалност

Изложба на ДЛУМ Друштвото на ликовните уметници на Македонија под покровителство на Министерството за култура и Град Скопје, во рамките на манифестацијата „Скопско културно лето“,...

Филмовите на Манчевски на фестивали во Европа и во Азија

И покрај ограничувањата поради пандемијата, филмовите на Милчо Манчевски продолжуваат да го наоѓаат патот до интернационалната публика. „Врба“ на Манчевски ја имаше романската премиера...

Антологија на поезија од македонски автори во странство

Автор на изборот и на обемниот поговор е Васил Тоциновски. Во овој избор, прв од ваков вид кај нас, се застапени 78 автори од...

„Патиштата на хероите“ на МНТ доби европски пари

Проектот „Патиштата на хероите“ на Македонскиот народен театар, кој се занимава со откривање и поддржување на поединците чија еколошка свест придонесува за позитивни општествени...

Читателска азбука

За „(Калеидо)скопските шеми“ на Љубомир Грбевски-Џери Aпла штосно, акустично, акробатично, Бајковито, блескасто, брзозборно, Ведро, ветровито, весело, Громко, грижливо, гребливо, Дирекно, дарежливо, другарско, Еуфорично, егзотично, ем емпатично, Жешко, жуборливо, жиш, Зафркантско, забавно, занаетско, Ѕиркачко,...

Черчил – британски лав и стратег на македонскиот геноцид (1)

Записи во несоница Овие денови, драг читателу, отстапив од поезијата и малку се занимавав со Винстон Черчил (1874-1965) и неговите славни мемоари „Втората светска војна“...

Партискиот живот на македонската заедница во Србија

Многу време за размислување ни даде вонредната состојба што ја воведоа надлежните поради коронавирусот. За размислување и за потсетување. Потсетувајќи се, се вратив во...