Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 24997)

Што се случува во телото ако не испиете шолја кафе наутро?

За милиони луѓе низ целиот свет кафето наутро, веднаш по станувањето, игра значајна улога, но што ќе се случи ако се прескокне редовната доза...

Лоши вести за природата: атмосферата е наелектризирана

Глобалното затоплување доведува до зголемен број невремиња и грмежи - тие се појавуваат и онаму каде што порано никогаш ги немало. Ова е лоша...

Не, 2020-та не е најлошата година во историјата, има конкуренција!

Годинава почна со шумски пожари во Австралија, потоа САД и Иран разменија неколку ракети и изгледаше дека светот е на прагот на нова војна....

Талос – бронзен џин

Според хеленската митологија, Талос е творба на богот Хефест, изработен по барање на Зевс. Подоцна врховниот хеленски бог ѝ го подарил на принцезата Европа,...

Cygnus falconeri – џиновски лебед

Cygnus falconeri е изумрен џиновски лебед од епохата плеистоцен, а неговите фосили се откриени на островите Сицилија и Малта. Врз основа на анализите, научниците...

WR 134 – една од трите во соѕвездието Лебед

Оваа ѕвезда првпат е забележена во 1867 година и се одликува со невообичаен спектар. Таа е една од првите ѕвезди од класата познати како...

Тории – порта на традиционалната јапонска архитектура

Оваа декоративна порта на традиционалната јапонска архитектура се поставува пред влезот или внатрешноста на шинтоистичките храмови, симболизирајќи го преминот или границата помеѓу духовното и...

„Импресија, изгрејсонце“ – слика на легендарниот Клод Моне

Оваа уметничко дело има особено значење во историјата на уметноста, бидејќи според неговото име беше именуван уметничкиот правец импресионизам. Таа е дело на Клод...

Бисер балкански / Албански „баланс“

- По децениските напори за локалната власт да биде мултиетничка и целосно инклузивна, по децениското поткажување кај претставниците на дипломатскиот кор и меѓународните организации...

Нови сигнали од прославата на операцијата „Бура“

ХРВАТСКА Првпат политички претставник на српското малцинство во Хрватска ќе учествува на прославата на годишнината од операцијата „Бура“. Потпретседателот на Владата на Република Хрватска, Борис...