Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 24991)

Подобрување на онлајн наставата за постигнување подобри резултати

Учениците покажаа голема одговорност и посветеност и верувам дека кога ќе се вратиме во училниците ќе имаме можност во целост да ги видиме резултатите...

Нема подобар лекар друг од д-р Овошје и д-р Зеленчук!

Дрвото од кајсијата не е многу големо, но затоа пак ги дава највкусните плодови со боја на сонцето, кои ја развеселуваат овошната градина, но...

Од творештвото на: Бистрица Миркуловска

Фустанче од свилица Посакала Милица - фустанче од свилица. Вредна баба дома седи, дење ноќе свила преде. Пајачица разбој има, тенко ткае сета зима. Пеперуга - в нежни бои - фустанчето ќе...

Дете голомеше

Ова по многу нешта посебно дело содржи дваесет и една приказна, а ние со еден извадок ќе ве воведеме во волшебниот свет на македонското...

Волшебните приказни од Струмичко собрани во книгата „Девојчето со златно срце“

Котев како надворешен соработник на институтот за фолклор „Марко Цепенков“ од Скопје, интензивната собирачка и проучувачка  дејност на фолклорот ја почнува во 1970 година...

На плоштадот во Кавадарци оживеаја ликовите од бајките

Во ова време на пандемија кога минувачите под маски постојано брзаат некаде сакавме да ја анимираме, пред сѐ, помладата публика што се покажа многу...

Превисоката цена на ноншалантноста

Одредбите што се усвоени треба да важат и во практика, за да може да се спречи загрозувањето на здравјето на граѓаните, кое мора да...

Кој услов треба да го исполни Европа, за да стане...

СКИЦИ ЗА ЧОВЕКОТ Обично се зборува кои услови треба да ги исполни Македонија за да стане членка на ЕУ. Но никој не зборува кои услови...

(Рас)тресена колумна

1. Три дена пред јулските избори го сонував Црн Дрим - таа голема вода од женски род со машко име и темен прекар, и...