18.8 C
Skopje
12.6.2021 - 23:24

Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 24983)

Кога малцинските барања поминуваат во уцена

Улогата и пристапот на политичките претставници на националните малцинства во земјите од Балканот, во практикувањето на парламентарната и извршната власт, се различни. Тоа е...

ФАО ќе ja засилува отпорноста на земјоделскиот сектор

Климатските промени предизвикуваат големи штети на земјоделското производство, влијаат на егзистенција на руралните средини и на безбедноста на храната. Особено ранливи на климатските промени...

Пандемијата ја парализира економијата?

По забавувањето на растот на економијата, која според извештајот на Европската комисија во првиот квартал од оваа година е меѓу најниските во регионот, тековно...

Шведскиот модел за справувања со коронавирусот, сепак, успева?

Често оспоруваниот шведски модел, сепак, покажува дека го забави бројот на смртни случаи на дневна база. Така, во текот на една недела се забележани...

Од ковид-19 се разболуваат сѐ повеќе млади, кои ги немаат...

Статистиката покажува зголемена бројка на заразени од ковид-19, и тоа пациенти во дваесеттите и триесеттите години од животот, а нивните симптоми често се сосема...

Коронавирусот различно се однесува од земја до земја

Секојдневно во дневните билтени се соопштува за починати пациенти на возраст и под 50 години, што не беше случај во европските земји, каде што...

Долгорочна визија или само декор за избори

Во колкава мера партиско-политичките програми се претвораат во реални јавни политики Во предизборниот период граѓаните беа сведоци на претставување на јавната сцена многу политичко-партиски програми....

Совеста и етиката на возачите или ригорозното спроведување на прописите

Паркирањето во Скопје е предизвик, се разбира, доколку сакате да ги заобиколите правилата и прописите. Воспоставувањето ред и поредок во сообраќајот во главниот град...

Зачувувањето на унитарноста на државата е нашиот приоритет

Нашата цел на овие избори беше Собранието, а не Владата. Целта е постигната. Нашите двајца пратеници ќе повлечат двоцифрена бројка пратеници на наредните избори,...

Запознајте го Скопје преку ретките зачувани артефакти

За тоа колку е непредвидлив животот зборува уште еден скопски куриозитет: дебармаалецот Божидар Таневски, еден од најдобрите мајстори на прецизна механика во Скопје, во...