Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 24957)

Оскаровската церемонија за 2021 година се одложува

Академијата за филмска уметност и наука одлучи да ја одложи оскаровската церемонија за 2021 година за два месеца. Откако пандемијата на коронавирусот нанесе удар...

Босилек – лек за телото, умот и за душата

Тулси, на латински Ocium sanctum, е билка позната и како босилек. Потекнува од југоисточна Азија, а денес најмногу се одгледува на подрачјето на Индија,...

Објавен готвач со рецептите од култната серија „Пријатели“

Култната серија „Пријатели“ заврши во 2004 година, но нејзината популарност не престана, бидејќи многумина не само што и сега се навраќаат на епизодите туку...

По „Однесено со виорот“ цензура и за „Сплетки“

Британските медиуми пренесуваат дека популарната хумористична серија „Сплетки“ најверојатно ќе претрпи одреден вид цензура „поради многубројните навредливи коментари на главните протагонисти, пред сè на...

Пандемијата создаде перспективна професија за која не е потребна диплома

Пандемијата на коронавирусот ги намали работните места за повеќе од 30 милиони Американци од средината на март. Во исто време, следењето на контактите, малку...

Обелискот на Аксум

Обелискот на Аксум е обелиск со висина од 24 метри и тежина од 160 тони. Се наоѓа во градот Аксум во африканската држава Етиопија....

Акајуре – шведска убавина

Акајуре е езеро во Лапонија - најголемата историска провинција на Шведска. Езерото е составен дел од националниот парк „Стура Шефалет“ - во округот Норботен...

Антропоморфниот симбол на божицата Танит

Овој симбол може да се забележи насекаде во античка Картагина и во градовите под картагинско влијание во Северна Африка и западниот дел на Средоземно...

Каусија – шапка на Античките Македонци

Каусијата била машка шапка, која се носела од страна на Античките Македонци, била составен дел од декорот на македонската кралска елита. Нејзиниот приказ може...

Вилијам Блејк – границата помеѓу лудиот и генијот е мала

За најголемиот дел од пријателите Вилијам Блејк бил чуден човек со поматен ум, ум што постојано поматено создавал песни, слики и гравури. Најчесто неговите...