Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 24949)

Во антологијата на Мишо Ковач и песната „Калеш бре, Анѓо“

Мишо често велел дека многу ја сака оваа песна, како и целото македонско богато звучно културно наследство Легендарниот хрватски пејач Мишо Ковач (79), чии песни...

Третман за Паркинсонова болест со помош на вештачка интелигенција

Центарот за национална технолошка иницијатива при Далекоисточниот федерален универзитет (ДВФУ) во Русија почна со собирање специјални податоци за формирање систем за предвидување на развојот...

До 2030 година сите канцеларии ќе бидат виртуелни

Во не толку далечна иднина, вработените во паметните компании ќе работат на далечина од каде било во светот и ќе комуницираат преку виртуелна реалност....

„Ноќна стража“ во хиперрезолуција помага во реставрацијата

Државниот музеј во Амстердам на интернет ја објави најдеталната фотографија досега направена од сликата „Ноќна стража“ на Рембрант, на која се гледаат секое движење...

„Војдан Чернодрински“ во септември, „Пеце Атанасовски“ на крајот на август

Годинава е воспоставена соработка со европската мрежа за современа драма „Еуродрама“ и треба да се доделат наградите за избрани драми. „Еуродрама“ е европска мрежа...

Националистички напади врз македонскиот јазик

Нова бугарска политичка линија за македонското прашање (2) „Нова Македонија“ во неколку продолженија донесува извадоци од книгата ‚‚Македонското прашање од 1994 до денес - комунизмот...

Производствена ориентација на македонскиот агрокомплекс

Проф. д-р Борис Анакиев Како мала и недоволно развиена земја, во глобалниот свет Македонија не може да има влијание ниту на светскиот пазар ниту во...

Бизнис – инфо

Германската автоиндустрија не ја напушта песимизмот Германската автомобилска индустрија не ја напушта песимизмот, покажуваат резултатите од најновото истражување на ИФО-институтот за работењето на тој сектор. Учесниците...

Карантински викенд-политички реплики

Ниту во овој карантински продолжен викенд не изостанаа политичките и здравствените реплики и натегања околу состојбата во земјава. И покрај континуираниот раст на бројот...

Нова трка за освојување на вселената

Земјата стана тесна за големите сили САД по девет години повторно самостојно испратија астронаути на Меѓународната вселенска станица. Тоа би можело да означи крај на...