31.8 C
Skopje
31.7.2021 - 21:30

Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 24948)

Повеќе од кога било се потпираме на уметниците и писателите

Комесарката Марија Габриел за Наградата за литература на ЕУ Европската Унија и оваа година на 19 мај, овој пат во виртуелниот простор, ги прогласи добитниците...

Најпознатите негативци од хорор – филмовите

Хорор-филмовите се поделени на оние во кои преовладуваат општа неизвесност и скоро психолошка тортура, додека се прашуваме од каде потекнува изворот на стравот, и...

Ковид-19 значително ги влоши трговските врски

Ширењето на коронавирусот во Европа го почувствуваа домашните компании од сите дејности, пред сѐ компаниите што соработуваат со компании од Европската Унија, поточно со...

Јужниот сосед глуми газда на Балканот!?

Надлетувањето на нашиот воздушен простор, во грчката јавност и медиуми беше протолкувано како „гест што има очигледна симболика, но исто така и важност“. Тоа...

Македонија пред нова закана – поделените надлежности ќе ги разгоруваат...

Земјава изминатите децении речиси секое лето беше погодена од големи шумски пожари, во најголем дел намерно предизвикани од луѓето за да се дојде нелегално...

Професорите демонстрираа како се гласа за време на корона

НА УНИВЕРЗИТЕТот „СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЈ“ СЕ ОДРЖАА ИЗБОРИ НА ОТВОРЕНО На факултетите на УКИМ деновиве се избираат членови на Сенатот, како и членови на...

Смислено, организирано негирање на засебноста на Македонците

„Нова Македонија“ во неколку продолженија донесува извадоци од книгата ‚‚Македонското прашање од 1994 до денес - комунизмот и национализмот на Балканот“ од Чавдар Маринов....

Коронавирусот побара трансформација на Унијата

Ќе биде потребна нова конвенција за ЕУ погодна за 21 век. Таа треба да биде институционално, општествено и економски стабилна, како и стратегиски автономна....

Природата и општеството во коалиција со коронавирусот

Толеранцијата кај граѓаните станува сѐ помала, а сѐ почесто се рефлектираат состојби на индивидуална агресија, која тие ја искажуваат на социјалните мрежи. Корона-кризата трае...

Скандал во Скопје – кој ја украде сликата на Пикасо

Возбудливата и необична сторија започнува есента 1971 год., кога на насловните страници на скопските весници е објавена бомбастичната вест насловена „Украден Пикасо“. Таа вест...